6.3 C
Campulung Muscel
marți, 20 februarie, 2024

Flacăra Centenarului a ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde va sta aprinsă tot anul 2018

Alte Știri

Regina Maria a României, cea supranumită ”Regina Soldat” datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial, devotată poporului său, care și-a pus pe deplin amprenta în crearea României Moderne, a fost omagiată joi, 8 Martie, în cadrul evenimentului organizat de Consiliul Județean, Arhiepiscopia Argeșului si Muscelului si Primaria Municipiului Curtea de Argeș. Astfel, cu această ocazie, Flacăra Centenarului a ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde va sta aprinsă tot anul 2018, la mormântul Reginei Maria din Catedrala Episcopală.

Ceremonia a debutat cu depunerea de flori și candele la mormintele regale, respectiv al Regelui Mihai și al Reginei Ana, al Regelui Carol II, al Regelui Carol I, al Reginei Elisabeta, precum și al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

În Catedrala Episcopală din Curtea de Argeș, Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat o slujbă de Te-Deum și a evocat în alocuțiunea sa personalitatea Reginei Maria.

Flacăra Centenarului a fost scoasă apoi din Catedrală și depusă în baldachinul din fața Mănăstirii. „Fanfara Argeșul” a intonat imnul național, iar corpurile Batalionului 33 Posada Vânători de Munte, Jandarmeriei și pompieri au dat onorul. Președintele CJ Argeș, Dan Manu, a evocat personalitatea Reginei Maria și a precizat faptul că Flacăra Centenarului va ajunge în fiecare localitate din județ, în semn de omagiu pentru eroii Primului Război Mondial.

“Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, în Anul Centenarului, am dorit să aducem un omagiu Reginei Maria, “Regina infirmieră” a soldaților din Primul Război Mondial, Regina care a arătat iubire și devotament față de poporul român prin acțiunile sale și care a avut un rol important în realizarea Marii Uniri. Prin Flacăra Centenarului vream să aducem respectul ce li se cuvine valorilor naționale. De asemenea, vrem ca pe parcursul întregului an 2018 să reaprindem, în fiecare localitate, flacăra respectului pentru cei care s-au jertfit pentru realizarea Marii Uniri, pentru realizarea Statului Național Român” – președinte CJ Argeș, Dan Manu.

Flacăra Centenarului este un eveniment organizat de Consiliul Județean Argeș sub egida “Respect pentru Valorile Naționale”, de asemenea, un proiect național al CJ Argeș în parteneriat cu Academia Română și DACIN SARA și a pornit, în urmă cu un an, de la idea unui grup de inițiativă de aici din județul Argeș.

La acest eveniment, alături de președintele CJ Argeș, Dan Manu, vicepreședintele Ion Mînzână, primarul municipiului Curtea de Argeș, Constantin Panțurescu, au fost prezenți Ion Tucă – directorul Casei Regale a României, acad. Gheorghe Păun din partea Academiei Române, prof. dr. univ. Șerban Valeca, membru al grupului de inițiativă “Respect pentru Valorile Naționale”, subprefectul Gabriel Stoian, parlamentari, consilieri județeni, primari, voluntari ai Crucii Roșii din Românie, filiala Argeș.

Flacăra Centenarului a fost aprinsă pentru prima dată, pe 23 ianuarie 2018, la Muzeul Golești. Flacăra Centenarului s-a aprins, deloc întâmplător, la Muzeul Goleşti. Acesta găzduiește tronul pe care au stat regii României, dar și biroul lui Carol I.

De altfel, după aprinderea ei, Flacăra Centenarului a fost depusă apoi pe biroul Regelui Carol I, aflat la Golești, birou pe care s-au semnat primele decrete regale și unde va arde întreg anul. Pe 1 decembrie, de Ziua Națională, Flăcăra Centenarului, va ajunge în cetatea Unirii, la Alba Iulia, după ce va fi aprinsă în fiecare localitate din Argeș.

Ultimele Știri

Surprize, surprize. Pe cine vor să cucerească PSD-iștii pentru funcția de primar la Câmpulung Muscel

Surprize, surprize. Pe cine vor să cucerească PSD-iștii pentru funcția de primar la Câmpulung Muscel. Adrian Bughiu, numit și...

Alte știri din aceeași categorie