Garda lui Hitler pe străzile din Câmpulung! O spectaculoasă paradă militară…
Garda lui Hitler pe străzile din Câmpulung! O spectaculoasă paradă militară…

Garda lui Hitler pe străzile din Câmpulung! O spectaculoasă paradă militară…

Iată cum a ajuns Garda lui Hitler să defileze pe străzile din Câmpulung Muscel!
Pe bulevardul din fața Grădinii Publice, militarii defilează cu ocazia sărbătoririi zilei de 10 Mai 1941. Foto – Arhiva de familie Adrian Săvoiu.

Puţină lume ştie că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când România era de partea Axei, pentru o scurtă perioadă de timp la Câmpulung Muscel s-a aflat unitatea de elită a Germaniei Naţional-Socialiste, Leibstandarte SS Adolf Hitler. Garda, ce purta numele Führer-ului, a oferit câmpulungenilor, la plecarea spre Bulgaria, o spectaculoasă paradă militară, alături de Regimentul 30 Dorobanţi.

Unitate de elită a Germaniei Naţional-Socialiste, Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH) avea, iniţial, misiunea de a asigura paza şi protecţia noului cancelar german, învestit în funcţie la 30 ianuarie 1933, şi număra 117 membri, aleşi pe criterii ultrasevere de SS-Gruppenführer-ul Josef Dietrich.

Constituită ca un nucleu, garda (care avea inclusiv atribuţii de escortă în timpul deplasărilor Führer-ului pe cuprinsul Reich-ului) s-a extins mai târziu. În contextul temerilor cancelarului în faţa pericolului bolşevic conturat de posibilitatea apariţiei unui front balcanic la Est, Unitatea de elită a Germaniei Naţional-Socialiste, Leibstandarte SS Adolf Hitler, a fost trimisă, în 1941, spre Bulgaria, cu destinaţia Grecia, misiune pentru care a fost nevoie de tranzitarea României.

„Germanii se fereau de deschiderea unui front în Balcani, mai exact de o alianţă între Turcia, Iugoslavia şi Grecia. Această unitate, constituită după alegerea lui Adolf Hitler, care era organizată la nivelul unei brigăzi de intervenţie mecanizate, a fost relocată de pe fronul din Apus în al Doilea Război Mondial, în Grecia. Astfel că, deşi iniţial, unitatea avea rolul de protecţie a conducătorului german de la vremea respectivă, în al Doilea Război Mondial, a fost nevoie de dislocarea sa din Franţa, pentru atacarea Greciei.

Tocmai pentru că era  o unitate de elită, ea putea răspunde provocărilor unui război fulger, unui război în viteză. Pe drumul său spre Bulgaria şi apoi către Grecia, unitatea a trecut şi pe teritoriul României, poposind şi la Câmpulung Muscel”, a explicat, pentru Adevărul, istoricul Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.

Oprirea în Argeş venea după o altă staţionare, în Transilvania, unde LSSAH fusese salutată cu urale în timpul unei defilări ce avea să se repete şi la Câmpulung Muscel. „Nu întâmplător această oprire a fost la Câmpulung, pentru că aici era o unitate de tradiţie a Armatei Române – Regimentul 30 Dorobanţi, o unitate de elită aflată în subordinea Diviziei 3 Infanterie de la Piteşti. Pentru că aşa cum bine ştiţi, anterior, în Primul Război Mondial, Regimentul 30 Dorobanţi de la Câmpulung Muscel şi regimentul Piteşti au constituit grupul operativ de acoperire Rucăr-Bran, unde s-au desfăşurat lupte sângeroase în Lereşti, la Valea Mare Pravăţ şi Rucăr”, mai spune istoricul Cornel Popescu.

Ca şi în Transilvania, înainte de plecarea unităţii germane din Câmpulung, a fost organizată o paradă. Se întâmpla pe 16 martie, duminică, într-o zi importantă pentru germani – Tag Des Helden – când nemţii îşi comemorau eroii.  „De obicei, după opririle în anumite garnizoane, unitatea organiza şi parade la momentul în care se punea din nou în mişcare. Aşa a fost şi cea de la Câmpulung”, precizează Cornel Popescu.

Parada a plecat din apropierea mănăstirii Negru Vodă şi a trecut prin faţa a două dintre cele mai importante clădiri din oraş, Casa Iorgulescu şi Casa Paul, prin Piaţa Regală, apoi, pe lângă turnul clopotniţă al Bisericii Catolice Sfântul Iacob, spre centrul oraşului. Ofiţerii de rang superior, români şi germani, alături de Josef Dietrich, au aşteptat parada în faţa bisericii Sfântul Nicolae Popa Savu.

„Defilarea a fost organizată în comun şi cu militarii români, Regmentul 30, a avut loc pe B-dul. Pardon şi s-a oprit în dreptul Hotelului Regal, în acel scuar triunghiular”, mai spune directorul Muzeului Judean Argeş.

Închiderea defilării s-a făcut de către militarii români, care au intrat în dispozitiv pe partea din nord, de undeva din apropierea Halei Comerciale. În faţa Hotelului Regal, militarii LSSAH au fost dispuşi pe trei rânduri, iar oficialii germani au trecut în revistă garda şi au primit onorul militarilor români şi felicitările oficialităţilor prezente.

A urmat o cuvântare ţinută de Josef Dietrich, iar steagurile batalioanelor au fost coborâte în onor.   Toată această spectaculoasă parada a fost urmărită de mii de câmpulungeni, iar cei mai entuziasmaţi au fost copiii. „La vremea aceea, o misiune militară germană staţionată pe teritoriul României însemna ceva. După cum se ştie, România, în al Doilea Război Mondial, a intrat în 1941, alături de Germania, pentru eliberarea Basarabiei, care fusese ocupată de Uniune Sovietică, în urma ultimatului din 1940. În Transilvania, unitatea germană fusese primită foarte bine, dar era de aşteptat, pentru că acolo erau comunităţi de saşi. Dar şi la Câmpulung a fost primită la fel. Oamenii au receptat destul de  bine, mai ales parada aceasta.

Copiii au fost încântaţi de somptuoasa defilare, cu foarte, foarte mulţi miltari şi oficialităţi”, mai spune istoricul Cornel Popescu. De la Câmpulung Muscel, brigada şi-a continuat deplasarea cu destinaţia Grecia.

About The Author

Related posts