12.5 C
Campulung Muscel
joi, 28 martie, 2024

Gaze și canalizare în Bughea de Jos! Nu sunt bani

Alte Știri

Pentru că se tot discută foarte intens în comuna Bughea de Jos despre cele două proiecte de investiție cum ar fi gaze și canalizare vă facem cunoscute mai multe informații reale, nu cele folosite în campania electorală.

Incă din 2016, după preluarea mandatului de către actualul Consiliu Local și Primar, acest proiect a fost discutat intens în aproape toate ședințele de Consiliu Local. Problema era și este valoarea foarte mare din punct de vedere financiar a acestui proiect. În ianuarie 2018, vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării la aceea vreme, a fost prezent în Argeş într-o vizită de lucru. Cu această ocazie, la întâlnirea cu toți primarii pe care a convocat-o la sediul Consiliului Județean Argeș, a spus printre altele: D-lor din banii rămași necheltuiți din PNDL 1 și PNDL 2, plus o alocare bugetară nouă, se va forma PNDL 3 prin care se vor finanța proiectele pentru GAZE și CANALIZARE.

Recomandarea a fost să se întocmească de către fiecare primărie proiecte de investiție pentru aceste două obiective. În urma acestor recomandări foarte multe primarii, printre care și Bughea de Jos, au demarat realizarea acestor proiecte. Proiectul a costat primăria aproximativ 170.000 lei (inclusiv avize), proiect care negru pe alb, pentru a aduce gaze în comuna Bughea de Jos, pe o lungime de 25 km (aproximativ toate străzile mai puțin Măcelaru) ce costa 8.252.433 lei cu TVA, adică aproximativ 1.720.000 euro.

În condițiile în care bugetul anual al comunei Bughea de Jos este de aproape 1.000.000 euro, din care 70% se duce pe cheltuieli de funcționare și întreținere, iar pentru dezvoltare și investiții mai rămân 30%, adică aproximativ 300.000 de euro, implementarea proiectului pentru Gaze ar consuma întregul buget de investiții al comunei pentru urmatorii 6 ani, lucru greu de realizat și de acceptat.

La întocmirea bugetului pentru anul 2020 au fost bugetați 150.000 lei pentru proiectul acesta. O sumă mică, dar este un început. În 2019, odată cu schimbarea guvernului și ulterior prin reducerea bugetului pe 2020 al Ministerului Dezvoltării cu 45% față de 2019, programele PNDL 1 și 2 au fost abandonate și implicit și speranțele bughenilor de a primi finanțare pentru proiectul de gaze au căzut.

O șansă a reapărut în luna mai 2020, când Marcel Boloş, Ministrul interimar al Fondurilor Europene, a anunţat că, începând cu 15 mai, urmează să fie lansat apelul de proiecte privind implementarea Programului naţional de introducere a gazelor naturale şi că racordarea efectivă a gospodăriilor va fi considerată cheltuială eligibilă.

Programul sprijină introducerea şi înfiinţarea reţelelor de gaze naturale pentru rezolvarea acestei probleme, a locuinţelor încălzite cu combustibil solid. Valoarea programului naţional este de 200 de milioane de euro şi numărul de gospodării estimat pe care îl avem în momentul de faţă este de 200.000 de gospodări. Acest program cere condiții suplimentare în proiectul tehnic, astfel că acesta trebuie refăcut și actualizat după noile cerințe. Alți bani, altă distracție. În acest moment, UAT Bughea de Jos caută soluțiile tehnice pentru actualizarea Proiectului Tehnic de introduducere a gazelor în comună.

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie