15.7 C
Campulung Muscel
marți, 16 aprilie, 2024

Iată cine îi sfătuieşte pe argeşeni şi musceleni să nu sărbătorească Halloween-ul!

Alte Știri
Avem o tradiţie populară minunată, pe care din păcate în ultimii ani preferăm să o vindem uitării pe un preţ de nimic: dovleci și costume de fantome. Realitatea este una cât se poate de sumbră în România anului 2015, tradițiile autentice fiind înlocuite cu obiceiuri despre care nu știm nimic preluate în grabă de la alții. Pretutindeni în școli copiii se pregătesc de Halloween, fără măcar să fi auzit vreodată de Focul lui Sumedru. Perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie reprezintă tranziția de la anotimpul călduros la cel friguros. Încă din cele mai vechi timpuri, acest eveniment nu a trecut neobservat, fiind interpretat ca sfârșit al zilelor călduroase și al anotimpului recoltelor, dar totodată era întâmpinată și iarna, un joc al naturii unde moartea triumfa pentru scurt timp în fața vieții, acest ciclu fiind reluat în primăvară când rolurile aveau să fie schimbate, iar natura avea să reînvie.
Străbunii poporului român organizau în această perioadă o serie de sărbători în cinstea acestei perioade. Unele dintre ele încă mai sunt păstrate în anumite zone din țară, fiind sărbătorite an de an chiar și în zilele noastre. Printre ele, „Focul lui Sumedru”, este o sărbătoare ce nu acceptă să dispară, fiind încă sărbătorită în zone restrânse din România, vestind sfârșitul verii și sosirea iernii. În zonele în care Sumedru încă nu a fost dat uitării este înălțat un foc „până la cer” în zonele înalte, unde se crede că se adună spiritele rele, pentru ca acestea să fie alungate. O altă sărbătoare care încă este păstrată în tradiția populară este reprezentată de „Moșii de toamnă”, care are loc la începutul lunii noiembrie. În această perioadă se face pomenirea morților, care sunt numiți de Biserică „adormiți”. Aceștia, asemenea anotimpului călduros se află într-o stare din care urmează să se trezească la un moment dat pentru Judecata de Apoi, sărbătorită în tradiția populară prin „Moșii de primăvară”, moment ce coincide cu revenirea la viață a naturii moarte. Aceleași sărbători românești care anunță sfârșitul verii și începutul iernii își găsesc corespondența în cultura occidentală prin Halloween. Este însă, o cultură care însă a fost denaturată de la semnificațiile originare, care continuă să se răspândească și să se facă tot mai resimțită chiar și în România. Astăzi, într-o lume unde globalizarea este tot mai profundă, este datoria noastră să ne păstrăm identitatea națională prin promovarea tradițiilor pur românești, se arată în comunicatul de presă al Partidului Noua Dreaptă Argeş, remis redacţiei Ziarului din Muscel. Români, voi sunteți vii! De ce vă lăsați tradițiile să moară?
 
Ultimele Știri

Lovitură puternică pentru proprietarii DACIA. Trebuie să meargă cu mașinile URGENT în service

Lovitură puternică pentru proprietarii DACIA. Trebuie să meargă cu mașinile URGENT în service. Dacia a declanșat o campanie de rechemare...

Alte știri din aceeași categorie