17.4 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

În anul 2023, au apărut baclavalele la vânzare, în Câmpulung

Alte Știri

În anul 2023, au apărut baclavalele la vânzare, în Câmpulung. Într-un oraș al covrigilor cu ou, cozonacilor, acest desert tucesc delicios nu prea a fost la mare căutare.

A ajuns cunoscut la Zilele municipiului când veneau comercianții la tarabe cu astfel de dulciuri care mai de care mai colorate și siropoase.

Și încet, încet, ieșirile localnicilor în afara granițelor gen Turcia, Grecia sau prin țările arabe au făcut ca gustul baclavalelor să nu fie uitat și în continuare căutat.

În anul 2023 au apărut baclavalele la vânzare în Câmpulung

Acum un magazin din Câmpulung, vorbim aici de Gladiola de la Gardă, comercializează baclavale. Le aduce tocmai de la București. Prețul unui kg este de 50 lei. La vânzare sunt baclavale cu fistic, cacao și fructe de pădure.

Istoria baclavalei – rețetă

Istoria baclavalei se pare că ar fi debutat în Mesopotamia, când poporul de aici a creat prăjitura propriu-zisă. Inventând un aluat pe care l-au copt şi peste care a pus miere, pentru a-i da un gust deosebit.

Cel mai probabil a fost creat pentru prima dată în bucătăria imperială a Palatului Topkapi, aflat în Istanbulul de astăzi. De asemenea, o reţetă veche de baclava a fost descoperită într-o carte de bucate scrisă în 1330, în timpul dinastiei mongole Yuan.

În prezent, grecii şi turcii se ciondănesc pe tema inventarii baclavalei. Primul popor, cel grec, afirma că originile baclavalei se trag din antichitate, aducând aici ca argument Deipnosophistae (opera din secolul al III-lea d.Hr, scrisă de un anume artist al vremii, unde se pare că este trecută o altă reţetă, asemănătoare celei de azi).

Turcii neagă veridicitatea celor spuse de greci, zicând că în lucrarea respectivă nu era vorba de baclava, ci de o altă prăjitură. După părerea lor, minunatul desert a fost inventat în Gaziantep, mult mai târziu, după secolul al VI-lea. În sprijinul istoricilor turci sta şi faptul că mai toate popoarele din zona sud-caucaziana au acest deşert. Continuarea o găsiți AICI.

 

Ultimele Știri

Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?!

Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?! Aceasta este situată la 20 de kilometri de Câmpulung Muscel....

Alte știri din aceeași categorie