1.9 C
Campulung Muscel
miercuri, 28 februarie, 2024

Indemnizațiile pentru mame vor ajunge și până la 5.000 lei pe lună!

Alte Știri

Deputatul de Mioveni al PSD Simona Bucura Oprescu anunţă că “Legea mamelor” (co-iniţiată, susţinută, completată şi votată de deputaţi şi senatori ai Grupului Parlamentar al PSD) a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Aceasta modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, urmărindu-se îmbunătăţirea cadrului normativ pentru  asigurarea unui sprijin real în vederea creşterii şi îngrijirii copiilor.

“Modificarea legislaţiei era necesară în contextul în care declinul demografic este tot mai evident, iar problemele sociale care decurg de aici vor afecta România mai ales în viitorul apropiat. Dacă privim numai luna ianuarie a anului în curs, vedem că evoluţia fenomenelor demografice a fost caracterizată în Argeş de scăderea, faţă de luna precedentă, a natalităţii cu 12,4% (418 născuţi-vii înregistraţi faţă de 477, născuţi-vii înregistraţi în luna decembrie 2015) şi creşterea mortalităţii generale cu 11,8% (701 decese înregistrate faţă de 627 persoane decedate înregistrate în luna decembrie 2015). Comparativ cu luna ianuarie 2015, numărul de născuţi-vii înregistraţi a scăzut cu 19 cazuri (-4,3%), numărul deceselor majorându-se cu un caz (+0,1%). Sporul natural rezultat din agregarea fenomenelor de natalitate şi mortalitate din luna ianuarie a.c. a fost negativ. Aşadar, este nevoie de măsuri concrete pentru sprijinirea familiilor, iar cea prezentă nu face excepţie”, afirmă Simona Bucura Oprescu.

În prezent, legislaţia în domeniul concediului şi indemnizaţiei de concediu pentru creşterea copilului prevede o indemnizaţie diferenţiată pentru părinţii care optează pentru 1 an şi cei care aleg 2 ani ca perioadă de concediu pentru îngrijirea şi creşterea copilului (600 lei, cel mult 3.400 lei pentru 1 an şi 600 lei, cel mult 1.200 lei pentru 2 ani). Practic, aceste diferenţieri încalcă principiile de egalitate şi nediscriminare. Noua lege prevede eliminarea obligaţiei părinţilor de a opta pentru concediul de un an, respectiv doi ani pentru creşterea copiilor şi stabilirea unor plafoane distincte pentru indemnizaţiile corespunzătoare celor doi ani.   Totodată, indemnizaţia nu va mai depinde de indicatorul social de referinţă, care a rămas neschimbat la suma de 500 de lei.

Reamintim principalele modificări: Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. 

Nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Indemnizaţia se acordă pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei, această măsură încurajând mamele să se întoarcă la muncă.

Perioada în care părintele beneficiază de aceste drepturi constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Perioada concediului pentru creşterea copilului constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate, şi se are în vedere la   stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului. Legea intră în vigoare la data de 1 iulie 2016.

Ultimele Știri

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc…

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc... Luni în...

Alte știri din aceeași categorie