14.6 C
Campulung Muscel
duminică, 11 iunie, 2023

Întâlnirea structurilor asociative din România cu Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone

Alte Știri

Întâlnirea structurilor asociative din România cu Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone. În data de 22 februarie 2023 a avut loc la sediul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) întâlnirea structurilor asociative cu Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone.

Eveniment organizat la invitația Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților condusă de Simona BUCURA-OPRESCU.

Întâlnirea structurilor asociative din România cu Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone

Asociația Comunelor din România (ACoR) a fost reprezentată de Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, președintele Filialei Județene Constanța a ACoR.

Și de primarul comunei Cumpăna; Nicolae-Liviu DASCĂLU, vicepreședinte al Filialei Județene Argeș a ACoR. Dar și primarul comunei Mărăcineni și Corina-Alexandra GHEORGHE, șeful biroului relații internaționale în cadrul Asociației Comunelor din România.

Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone a fost formată din președintele comisiei, Tomasz ŁAWNICZAK din Clubul parlamentar PiS.

Vicepreședinții Comisiei, Jacek PROTAS din Clubul parlamentar PO și Adam Grzegorz WOŹNIAK, din Clubul parlamentar PiS.

Dar și președintele Subcomisiei permanente pentru politică regională, Anna KWIECIEŃ din Clubul parlamentar PO, Wilczyński RYSZARD din Clubul Parlamentar PO, Józefa SZCZUREK-ŻELAZKO din Clubul Parlamentar PiS și secretarul senior al Comisiei, Sławomir JAKUBCZAK.

Reprezentanții celor patru structuri asociative ale administrației publice locale din România au prezentat delegației polone modul în care se desfășoară procedurile de consultare a acestora. Dar și modul de cooperare între membrii Parlamentului și cele patru structuri.

Polonia este un model din punct de vedere al atragerii de fonduri europene

Polonia este un model din punct de vedere al atragerii de fonduri europene, având unul dintre cele mai ridicate grade de absorbție a acestora din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene.

De aceea a fost abordat subiectul atragerii de fonduri europene în parteneriat. Cu atât mai mult cu cât legăturile dintre comunitățile române și poloneze au o istorie de peste 20 de ani, timp în care au fost semnate 57 de acorduri de cooperare.

Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone a explicat modul în care s-a realizat reorganizarea administrativ-teritorială și descentralizarea. Precum și cele mai importante aspecte ale implementării politicii regionale în Polonia, dar și reglementarea și furnizarea serviciilor publice la nivel local și regional.

Prim-vicepreședintele ACoR, Mariana GÂJU a avut o intervenție în cadrul întâlnirii. În cadrul acesteia a mulțumit invitaților din Republica Polonă pentru posibilitatea de a împărtăși din experiența lor. Mai ales în ceea ce privește subiectul atragerii de fonduri europene.

Mai mult decât atât i-a rugat pe cei prezenți, să promoveze în Europa denumirea de „Capitală Rurală Europeană”.

În România sunt 2862 de comune ce cuprind 85% din teritoriul României

Aceasta i-a informat că în România sunt 2862 de comune ce cuprind 85% din teritoriul României. Prin acest mod arătând astfel rolul important pe care îl ocupă teritoriul rural.

Wilczyński RYSZARD din Clubul Parlamentar PO a fost de acord cu primarul Mariana GÂJU, mărturisind că este pro dezvoltarea zonelor rurale în Europa. Și manifestând dorința de colaborare cu aceasta în proiecte viitoare comune. Recomandarea lui RYSZARD a fost să nu se uite revitalizarea zonelor rurale, pentru păstrarea patrimoniului cultural.

Întâlnirea a fost un bun prilej pentru a extrage modele de bune practică din ambele țări. Și a reconfirmat relația bilaterală excelentă existentă între România și Polonia. Precum și rolul important al dialogului între structurile asociative ale României și Comisia polonă pentru susținerea obiectivelor comune.

Ultimele Știri

Unde trebuie să vă adresaţi dacă nu aţi primit cardurile sau dacă nu au fost încărcate

Unde trebuie să vă adresaţi dacă nu aţi primit cardurile sau dacă nu au fost încărcate. Autorităţile vin cu răspunsuri...

Alte știri din aceeași categorie