7.2 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

“LOCUL COPILULUI NU ESTE PE STRADĂ”, un eveniment organizat de DGASPC Argeş

Alte Știri

În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătoreşte  ,,Ziua Internaţională a Copiilor Străzii”.

Problema copiilor străzii este un fenomen încă prezent, a fost şi rămâne în actualitate, pe de o parte ca urmare a specificului acestui fenomen social, iar pe de altă parte, din necesitatea de a identifica şi de a iniţia măsuri concrete de diminuare a lui.

O mare parte a copiilor străzii sunt în stradă chiar din vina populaţiei, care dând bani din milă, încurajează acest fenomen. Oferindu-le bani, indirect, trimitem copiii la cerşit, deoarece părinţii nu sunt motivaţi să caute alte soluţii pentru supravieţuire, menţinând copiii în aceeaşi stare de degradare socială şi morală care le afectează dramatic copilăria şi prin abandonul şcolar, le limitează şansele la o viaţă decentă.

Totodată, acestor copii le sunt încălcate drepturi fundamentale prevăzute în Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

  • dreptul să fie crescut în condiţii care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială;
  • dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept;
  • dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială;
  • dreptul de a primi o educaţie care să îi permită dezvoltarea, în condiţii nediscriminatorii, a aptitudinilor şi personalităţii sale;
  • dreptul la odihnă şi vacanţă, la timp suficient pentru odihnă şi vacanţă, la activităţi recreative proprii vârstei sale şi la activităţile culturale, artistice şi sportive ale comunităţii.

Cu  prilejul marcării acestei zile, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, organizează campania  “LOCUL COPILULUI NU ESTE PE STRADĂ”.

Înacestsens, specialiștii din cadrul Serviciului de Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare Trafic, Migraţie, Repatrieri şi Telefonul Copilului vor distribui trecătorilor din zona centrală, pietonală – Piaţa Primăriei mun. Piteşti – Piaţa Vasile Milea, jud. Argeş, flyere cu mesajul campaniei:

În spatele copilului neîngrijit pe care îl vezi la colțul străzii, care te impresionează și te îndeamnă să-i oferi ajutor material, se ascund traume, sentimente, lipsa ocrotirii părinteşti, dar și obligativitatea de a fi acolo.

De multe ori copilul este obligat să fie acolo chiar de familia lui, care se folosește de el pentru a obţine beneficii financiare, prin apelarea la mila publicului.

Locul lui nu este în stradă, este la școală, la o activitate recreativă, acasă cu familia sau la joacă cu prietenii de vârsta lui, iar  prin ajutorul pe care tu crezi că îl oferi nu faci decât să încurajezi întoarcerea lui la colțul străzii”.

Prin desfăşurarea acestei campanii, se doreşte aducerea în conștiința comunității a adevăratei situaţii a copiilor ce apelează la mila publicului, precum și conștientizarea rolului esențial al populației în diminuarea fenomenului cerșetoriei, în scopul minimalizării acestui fenomen.

Ultimele Știri

Codul Rutier. Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?

Codul Rutier. Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani? Codul Rutier...

Alte știri din aceeași categorie