18 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

Milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, în scurt timp

Alte Știri

Milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, în scurt timp. Contractele de asigurare emise de Euroins rămân valabile, potrivit legii, până la data de 7 decembrie 2023, anunță Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Chiar dacă Euroins se află acum în procedură de faliment, polițele emise anterior declanșării acestei proceduri continuă să fie valabile. Iar șoferii le mai pot folosi până cel târziu pe 7 decembrie, deoarece termenul inițial de valabilitate – 8 septembrie – a fost prelungit cu 90 de zile.

Milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, în scurt timp

Asta înseamnă că ele sunt valabile inclusiv la ieșirea din țară. Totuși, dacă întoarcerea se va face după 7 decembrie, e indicată achiziționarea unei alte polițe. Una care să producă efecte după această dată.

Aproape 1,8 milioane de șoferi care dețin o astfel de poliță vor trebui așadar să o schimbe cu cel mult două luni înainte de termenul limită.

Pentru eventualitatea unui control în afara granițelor, important este ca polița RCA să fie valabilă. Nefiind relevant pentru organul străin că asiguratorul a intrat într-o procedură de faliment, atâta timp cât polițele sunt încă valabile.

Dincolo de 7 decembrie însă, șoferii ar trebui să poată prezenta o altă poliță de asigurare, potrivit avocatnet.ro.

“La controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (cartea de identitatea/pașaport), conducătorul unui mijloc de transport trebuie să prezinte permisul de conducere valabil. Dar și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus. Dar și certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice[1].

Totodată, precizăm faptul că personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.).

[1] Care trebuie să fie valabilă în momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei, confirmată prin documente corespunzătoare, normă prevăzută de art. 10 alin. (1) din O.U.G. 195/2002”, informează politiadefrontiera.ro.

Ultimele Știri

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru...

Alte știri din aceeași categorie