26.8 C
Campulung Muscel
miercuri, 24 iulie, 2024

Muscelele din Argeș. Ce e pe ele, nici nu îți trece prin cap! România de la țară

Alte Știri

Muscelele din Argeș. Ce e pe ele, nici nu îți trece prin cap! România de la țară. În 2016, a fost realizat un monument dedicat luptătorilor din grupul de rezistență anticomunistă. Cel roșu din fotografia articolului. Poveștile acestora au fost relatate de-a lungul timpului, iar tragediile de la finalul vieții lor, au impresionat. Pe monument sunt trecute numele tuturor eroilor martiri executați pe 18 iulie 1959. Pe monument este scris următorul mesaj.

CITEȘTE ȘI. Ce se întâmplă cu cel mai bătrân și rar pește din lume, în râurile din Argeș

”A fost ridicată această Sfântă și Dumnezeiască cruce spre pomenirea jertfei robilor lui Dumnezeu eroi și martiri din grupul de rezistență anticomunistă din Nucșoara Muscel. Executați în 18 iulie 1959.”

Grupul de rezistenţă anticomunistă de la Nucşoara, “Haiduci Muscelului” are o cruce dedicată, pe dealul Mateiaș, în proximitatea monumentului ”Zidul”. Cea albă care sepoate vedea în fotografia articolului.

Muscelele din Argeș. Ce e pe ele, nici nu îți trece prin cap! România de la țară

CITEȘTE ȘI. Ce supermarket din România oferă VOUCHERE pe sticlele reciclabile. Oferta e generoasă

Marmura pentru monument a fost comandată la Deva, apoi a fost predată unor meşteri din Albeşti. Crucea, pe care figurează numele tuturor celor care au sfârşit în munţi, în faţa plutonului de execuţie ori în puşcărie, precum și ale rudelor încarcerate nevinovate, asemenea Elenei Ion Arnăuţoiu, a fost realizată din donaţii şi din cotizaţiile foștilor deţinuţi.
Aşadar, monumentul este amplasat pe dealul Mateiaș.

CITEȘTE ȘI. Veste imensă. Când se redeschide circulația rutieră pe controversatul Bulevard Pardon din Câmpulung Muscel?

Asociația, la momentul realizării monumentului, propusese ca după realizarea fundaţiei, să fie realizat un postament şi a fi împrejmuită, apoi, să se realizeze o alee, pentru ca omul să nu urce dealul prin noroi, și nu în ultimul rând a unei bănci lângă edificiu. Toate acestea, nu s-au mai realizat. Astfel crucea a rămas să vegheze de pe Mateiaș alături de monumentul ”Zidul”, care are și el o poveste impresionantă.

CITEȘTE ȘI. Anunț mega important pentru persoanele care reciclează ambalaje SGR

Monumentul ,,Zidul Roșu” este considerat de internauți cea mai urâtă construcție de pe Terra, d-apoi din Muscel. “Zidul Roșu”, este achiziția Asociaţiei Deţinuţilor Politici Musceleni. Monumentul a fost construit de sculptorul Aurel Vlad. A fost depozitat ani buni la ADP, pentru că, nu știa nimeni să îl asambleze.

CITEȘTE ȘI. Câte ore faci în trafic de la Câmpulung Muscel până la Brașov. E belea cu semafoarele

”Zidul Roșu”, este închinat luptătorilor anticomuniști, este un un omagiu pentru cei care au luptat împotriva comuniștilor.
Așadar, două monumente dedicate celor care și-au dat viața în lupta anticomunistă. Și pentru că, așa e la români, lângă, s-a amenajat un depozit de material lemnos. Știm că este proprietate privată, însă, priveliștea nu este cea mai frumoasă. Nu știm și nici nu ne interesează al cui este, însă, imaginea dă cu virgulă, ca să spunem așa.

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

Și dacă, se propusese ca monumentele să fie împrejmuite și să se realizeze și o alee de acces și o bancă, credem că, acum, cei care mai sunt în Asociația Deținuților Politici Musceleni sau urmașii lor, să ia atitudine și să ducă până la capăt propunerea înaintașilor lor!

CITEȘTE ȘI. Se dau vouchere de 5.000 de lei. Cine sunt super norocoșii, zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Vin vești bune pentru anumiți români! Statul plătește 1.000 euro de persoană

Vin vești bune pentru anumiți români! Statul plătește 1.000 euro de persoană. Măsurile propuse de Ministerul Educației, de acordare...

Alte știri din aceeași categorie