23.5 C
Campulung Muscel
vineri, 19 iulie, 2024

Nu rupeți ușile farmaciilor. Iodul se ridică doar cu rețetă de la medicul de familie

Alte Știri

Nu rupeți ușile farmaciilor. Iodul se ridică doar cu rețetă de la medicul de familie. Fiecare farmacie care va împărți populației iodură de potasiu va avea pe geamul de la intrare un afiș specific. Iodura de potasiu combate expunerea la iod radioactiv doar în primele 4-6 ore după un incident nuclear.

Ministerul Sănătății distribuie populației iodură de potasiu 65 mg comprimate în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare, ne-a declarat dr. farmacie Diana Copae, managerul farmaciilor Miruna.

La rândul lor, farmaciile primesc pastilele de la depozitele de medicamente. Medicii de familie eliberează rețete simple cu iodura de potasiu 65 mg pacienților care se încadrează în categoria de vârstă specifică profilaxiei cu iod.

Pentru pacientul minor respectiv pentru pacientul lipsit de discernământ aflat în evidență proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripția medicală pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernământ. Apoi medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile înrolate în acest proiect, acestea se găsesc pe următorul link: Lista-Farmacii-Iod-pe-judete-1.pdf (ms.ro).

Farmaciile care eliberează iodul în mod gratuit sunt semnalizate cu afișe specifice și respectă protocolul de eliberare (prescripție medicală emisă de medicul de familie, în formatul original) în baza ordinului nr. 1648/2022.

Beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică, populația țintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 de ani.
Trebuie luat în calcul raportul beneficiu/risc al administrării iodurii de potasiu pentru fiecare grupă de vârstă.
ATENTIE!!!! Se administrează doar la indicația medicului și a autorităților din domeniul sănătății, doar în cazul unui incident nuclear!

Ultimele Știri

Cât costă un mic și o bere la zilele caniculare ale Câmpulungului din Muscel? Se face baie în spumă

Cât costă un mic și o bere la zilele caniculare ale Câmpulungului din Muscel? Se face baie în spumă....

Alte știri din aceeași categorie