8.1 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

OBLIGATORIU. Ce trebuie să faci dacă îl găsești în grădina ta

Alte Știri

OBLIGATORIU. Ce trebuie să faci dacă îl găsești în grădina ta.

Medicul Claudia Iftode atrage atenția asupra faptului că aricii sunt pe cale de dispariție, iar o primă recomandare este aceea de a-i oferi apă și mâncare.

„Dacă mă vedeți în grădina voastră, apreciez mâncarea (carne crudă nesară, precum carnea tocată, îmi place și mâncarea pentru pisici, dar nu peștele) și am nevoie de apă. Vă rog să nu-mi dați lapte care ar cauza probleme cu stomacul și aș putea muri”, a precizat medicul Claudia Iftode.

Cel de-al doilea sfat este că nu trebuie să folosiți insecticid sau capcane dacă îl vedeți în propria grădină. Aricii sunt inofensivi și reprezintă un ajutor pentru că se hrănesc cu insectele dăunătoare legumelor.

OBLIGATORIU. Ce trebuie să faci dacă îl găsești în grădina ta

„Vă rugăm să nu folosiți insecticide sau capcane. Sunt inofensiv și vă ajut în grădina pentru că mă hrănesc cu insecte care vă atacă legumele. Specia mea dispare, vă rugăm să ne ajutați să rămânem în viață”, a mai spus medicul Claudia Iftode.

Practicile agricole invazive și defrișările au determinat aricii să prefere habitatele urbane în locul celor rurale. Însă viața frenetică a orașelor poate contribui din plin la declinul acestei specii.

Datele sunt clare, este vorba de o pierdere a biodiversității greu de oprit. Dispar aproximativ 30.000 de specii pe an, și biologii atenționează că rata de extincție este accelerată de aproximativ 1.000 de ori față de cea naturală. 

„Ochii mici, vioi și două urechiușe tăiate rotund”

Toată lumea știe cum arată un arici. Academicianul Ion Simionescu îl descria plastic în lucrarea sa, Fauna României, apărută în 1938:

„Pe vârful capului, pe spate, pe coaste și până la coadă e numai suliți dese, alburii la mijloc, pe care le ține, când merge, îndreptate îndărăt. Are ochii mici, vioi și două urechiușe tăiate rotund.

Botul, ascuțit, e ca de purceluș. Pe față, pe frunte, ca și pe piept și pântece, în loc de țepi, e acoperit cu păr scurt, sur. Se mișcă încet; piciorușele mici, cu unghii ascuțite, nu pot duce repede sarcina de ghimpi.

Cât merge, mereu e cu botul aproape de pământ, mirosind ca un prepelicar. Îți face impresia unui om chibzuit, care nu pășește fără ca să cerceteze, să vadă dacă e ceva bun sau primejdios la fiecare pas”.

Acest înveliș sau scut de țepi descris mai sus îl ajută pe arici să se apere de prădători și să supraviețuiască în spațiile deschise în care trăiește și se hrănește.

În plus, musculatura complexă îi permite, la nevoie, să se deplaseze prin rulare și rostogolire, transformându-l rapid într-o minge de spini.

Un arici adult poate avea până la aproximativ 7.000 de țepi, pe când un exemplar tânăr nu depăsește 3.500. Acești țepi, o adevărată pădure de sulițe care apără animalul, nu sunt altceva decât fire de păr modificate, cheratinizate intens.

Aricii sunt și foarte buni alergători. Viteza pe care o poate atinge un exemplar care aleargă pe o pajiște se ridică la aproximativ 60 metri/minut. De obicei, însă, nu sunt atât de grăbiți: masculii sunt mai rapizi decât femelele și ating 3,5 metri/minut, față femele, care se deplasează cu doi metri/minut. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie