16.3 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

Pacienții nu vor mai fi puși pe drumuri pentru a aduce scrisoare medicală de la medicul specialist, de fiecare dată când au nevoie de rețetă compensată

Alte Știri

Pacienții nu vor mai fi puși pe drumuri pentru a aduce scrisoare medicală de la medicul specialist. Asta de fiecare dată când au nevoie de rețetă compensată.

Luna mai a adus vești bune pentru asigurații din sistemul de sănătate. O primă veste bună ar fi introducerea a 8 molecule noi, pentru tratamentul unor boli extrem de sensibile.

Este vorba despre molecule destinate pacienților cu: boli psihice (Vortioxetinum, Cariprazinum), neoplasm mamar, liposarcom (Eribulinum), cancer mamar nerezecabil sau metastazat HER2 pozitiv (Trastuzumabum Deruxtecanum). Pentru hemofilie A (Turoctocog Alfa Pegol), dermatită atopică (Baricitinibum), spondiloartrită axială (Ixekizumzbum),  tulburare depresivă majoră (Esketaminum), pentru care au fost încheiate contracte cost – volum.

Pacienții nu vor mai fi puși pe drumuri pentru a aduce scrisoare medicală de la medicul specialist, de fiecare dată când au nevoie de rețetă compensată

Pe de altă parte, tot de la începutul acestei luni medicii de familie pot prescrie o serie de medicamente fără a mai fi necesară scrisoarea medicală emisă de medicul specialist.

Tehnic, prin eliminarea steluței din Lista de medicamente, o parte dintre acestea pot fi prescrise de către medicii de familie. Anulându-se în acest fel restricția care exista până în prezent de a prezenta  scrisoarea medicală emisă de către medicul specialist.

Este vorba despre anumite medicamente utilizate în tratamentul bolilor respiratorii, osteoporozei, hiperuricemiei: Milurit, Montelukast, Tiotropium, Mometasonum, Fluticasonum, Acid alendronic, Acid risedronic, Acid alendronic + Colecalciferol.

Medicii de familie salută această decizie. Apreciind faptul că, din această lună, pacienți cu anumite boli respiratorii, cu gută, cu osteoporoză nu mai trebuie să meargă de fiecare dată când au nevoie de o rețetă compensată la medicul specialist. Fie la el în policlinică sau spital pentru scrisoare medicală. Pacienții se vor adresa acestora doar atunci când chiar au nevoie de reevaluare.

Iar pacienții cu anumite probleme de sănătate mintală vor putea primi tratamentul inițial compensat de la medicul de familie. Și abia după câteva săptămâni sau luni vor fi evaluați de medicul psihiatru. Lucrul asta deja se întâmplă pentru câteva medicamente antidepresive mai noi. De acum este posibil şi pentru unele medicamente mai vechi

Pe de altă parte, alte medicamente cum ar fi: Fluoxetinum, Sertralinum, prescrise în afecțiuni psihiatrice. Și care înainte aveau o singură steluță. Iar acum au două steluțe se vor recomanda cu respectarea protocoalelor de prescriere CNAS. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru...

Alte știri din aceeași categorie