Paul Vişan a pierdut procesul pe care i l-a intentat jurnalistului şi scriitorului Sterian Pricope şi prin care a solicitat peste 1.000.000 de lei noi daune morale

Paul Vişan a pierdut procesul pe care i l-a intentat jurnalistului şi scriitorului Sterian Pricope şi prin care a solicitat peste 1.000.000 de lei noi daune morale

Instanţa de fond a Tribunalului Argeş a pronunţat hotărârea în dosarul nr. 2828/109/2014, în care omul de afaceri câmpulungean şi patronul ziarului “Evenimentul Muscelean” a solcitat daune morale de peste 1.000.000 RON, ca urmare a unor articole la adresa lui publicate de către scriitorul şi jurnalistul Sterian Pricope. Conform site-ului Tribunalul Argeş, soluţia completului de judecată a fost următoarea: Respinge ca nefondată acţiunea, aşa cum a fost completată (fila 166 dosar). Obligă pe reclamantul VIŞAN PAUL la plata sumei de 2.000 lei cheltuieli de judecată către pârâtul PRICOPE STERIAN. Admite în parte cererea pârâtei S.C SMART PRESS S.R.L, privind acordarea cheltuielilor de judecată şi obligă pe reclamant către această pârâtă, la plata sumei de 2.000 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 21.04.2015. 
Document: Hotarâre  115/2015  21.04.2015”.

De-a lungul ultimilor ani, Paul Vişan l-a reclamat de mai multe ori pe Sterian Pricope la Consiliul Naţional al Audiovizualului şi la Parchetul Câmpulung, toate aceste sesizări fiind respinse ca nefondate. De asemenea, ziarul reclamantului, „Evenimentul Muscelean”, a publicat informaţii şi articole calomnioase şi insultătoare la adresa lui Pricope, fără a i se solicita punctul de vedere şi cu cenzurarea sau refuzarea dreptului la replică. Motivul înverşunării lui Paul Vişan îl constituie „îndrăzneala” lui Sterian Pricope de a scrie despre afacerile sale cu fosta ARO şi cu CS Muscel, precum şi de a emite judecăţi de valoare cu privire la modul în care „Evenimentul Muscelean”, condus de Paul Vişan în calitate de „preşedinte-fondator” şi apoi de „director”, respecta deontologia jurnalistică.

Sterian Pricope ne-a declarat că aşa după cum a reţinut şi instanţa de judecată, prin tot ceea ce a scris, el nu a urmărit să întreţină o campanie negativă de presă la adresa lui Vişan, însă, pe de altă parte, orice formă de cenzură a unui jurnalist este repudiată în Constituţia României şi în jurisprudenţa CEDO.Atâta vreme cât un ziarist scrie cu bună credinţă despre subicte de interes public, respectând deontologia profesională, nimeni şi nimic nu îi poate interzice acestuia un subiect sau altul – a subliniat Pricope, care a ţinut să le mulţumească organizaţiilor naţionale de media şi de apărare a drepturilor omului care l-au ajutat în formularea întâmpinărilor pe care le-a depus în apărarea sa.
 
Am încercat să aflăm care este opinia reclamantului Paul Vişan în ceea ce priveşte această decizie a Tribunalului Argeş şi dacă domnia sa, va beneficia de dreptul acordat de lege, acela de a face apel, l-am contactat telefonic, însă nu a răspuns.

About The Author

Related posts