14.1 C
Campulung Muscel
luni, 7 octombrie, 2024

Pestă porcină africană în Argeş! Vânătorii băgaţi în…

Alte Știri

România este în stare de alertă după ce au fost depistate mai multe  focare de pestă porcină africană. În acest context, la iniţiativa Instituţiei Prefectului – Judeţul Argeş, în data de 18 ianuarie a.c., a avut loc şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor, la care au participat reprezenţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Direcţiei Silvice Argeş şi gestionarii fondurilor de vânătoare publice şi private din judeţ.

În cadrul întâlnirii, a fost numit un grup local de experţi în vânat şi vânătoare care are obligaţia să informeze din timp factorii implicaţi cu privire la legislaţia şi strategia europeană în privinţa acestei boli şi să stabilească o strategie în cazul confirmării virusului într-o populaţie de mistreţi.

În scopul prevenirii pestei porcine africane, DSVSA Argeş a pus în mişcare toate mijloacele tehnice necesare în vederea depistarii precoce a unor eventuale focare. Astfel, au fost instruiţi medicii veterinari oficiali şi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi privind semnele clinice ce pot fi atribuite bolilor specifice suinelor atat la porcii domestici cat si la mistreti.

Ca măsuri de prevenire, li se recomandă crescătorilor de animale să  nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, să respecte regulile de igienă în adăposturi, să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici, să nu administreze  porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne.

În cazul în care Centrul Local de Combatere a Bolilor decide extinderea măsurilor de control la alte exploataţii, proprietarilor li se acordă despăgubiri, conform normelor legislative în vigoare.

Se recomandă ca în timpul partidelor de vânătoare să se respecte regulile impuse de această situaţie, după cum urmează:

  1. Orice partidă de vânătoare se va desfăşura numai cu notificarea prealabilă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, care va asigura prezenţa unui medic veterinar pentru efectuarea examenului clinic post-mortem şi a prelevării, ambalării şi expedierii probelor pentru laborator;
  2. Vânătorii sunt obligaţi să prezinte pentru examenul clinic şi pentru prelevarea de probe toţi mistreţii împuşcaţi şi să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator;
  3. După vânătoare, câinii gonaci nu vor fi lăsaţi liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împuşcate şi răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate;
  4. După vânătoare, recoltarea probelor pentru examenul de laborator este recomandat să se facă într-un centru de colectare a vânatului, pentru a nu permite împrăştierea de resturi biologice;
  5. Dacă nu este disponibil un centru de colectare pentru vânat, recoltarea probelor se va face după ce vânatul împuşcat este aşezat pe o folie, care ulterior va fi strânsă şi distrusă prin ardere sau îngropare.

 

Ultimele Știri

VIDEO. Rar mai vezi așa ceva. Ce s-a întâmplat cu cea mai veche icoană din România de la mânăstirea Nămăiești

VIDEO. Rar mai vezi așa ceva. Ce s-a întâmplat cu cea mai veche icoană din România de la mânăstirea...

Alte știri din aceeași categorie