Primarul Elena Lasconi s-a dat pe stagii muzeale
Primarul Elena Lasconi s-a dat pe stagii muzeale

Primarul Elena Lasconi s-a dat pe stagii muzeale

Primarul Elena Lasconi s-a dat pe stagii muzeale. În data 14 octombrie, la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Municipal Câmpulung, Elena Lasconi – primarul municipiului Câmpulung, a participat la un stagiu de lucru muzeal. În cadrul acestuia au fost propuse o serie de activități specifice domeniului, dintre care realizarea unei fișe analitice de evidență și de conservare; documentare a arhivei foto cu piesele etnografice din colecție și cercetare a bunurilor culturale în vederea organizării unei expoziții temporare.

Acțiunea se realizează în cadrul proiectului de lobby cultural ”Muzeele contează!” al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, în cadrul căreia Muzeul Municipal Câmpulung este membru fondator.

Stagiile de o zi sunt dedicate liderilor politici din partidele aflate la guvernare sau în opoziție, în diferite muzee din țară, pentru a oferi factorilor de decizie din România o mai bună înțelegere a colecțiilor și a activității muzeelor. Dorința expresă a proiectului este aceea de a convinge factorii politici că muzeele au nu numai o valoare culturală sau educativă, ci și una socială și economică esențială pentru societate. Patrimoniul cultural al muzeelor trebuie cunoscut și din alte perspective decât cele culturale (valorificarea colecțiilor) sau educative.

Prima dată când s-a testat ideea de stagiu muzeal pentru politicieni a fost în Olanda, în 2012, după ce industria muzeală a țării s-a trezit într-o stare de criză din cauza reducerilor economice majore. Asociația Muzeelor din Olanda a organizat apoi campania ”More Than Worth It” pentru a oferi politicienilor posibilitatea de a dobândi cunoștințe despre rolurile și funcțiile muzeelor. Din 2018, Network of European Museum Organisations pregătește stagii pentru politicieni europeni și pentru actorii-cheie interesați preluând modelul olandez și finlandez.

Până în prezent, la acest proiect în România au participat Ion Bulai, Dacian Cioloș, Raluca Turcan, Vasile Dâncu și Ionuț Vulpescu, primarul Municipiului Câmpulung fiind un alt lider politic care a răspuns demersului Rețelei, înțelegând importanța actului muzeal pentru comunitate.

About The Author

Related posts