4.1 C
Campulung Muscel
miercuri, 6 decembrie, 2023

Profesorii pot răsufla ușurați! Primesc prime speciale în luna octombrie

Alte Știri

Profesorii pot răsufla ușurați! Primesc prime speciale în luna octombrie. Angajații din sistemul de învățământ românesc vor beneficia de prime didactice. Sau de carieră profesională, cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Aceste măsuri vin ca urmare a discuțiilor dintre liderii sindicali și reprezentanții Guvernului.

Luna octombrie vine cu vești bune pentru cei care își desfășoară activitatea în domeniul învățământului din România. După discuții intense între sindicatele FSLI și Spiru Haret și reprezentanții executivului, s-a ajuns la o înțelegere care prevede acordarea unor prime speciale.

Profesorii pot răsufla ușurați! Primesc prime speciale în luna octombrie

Cadrele didactice și cele didactice auxiliare vor primi o primă de carieră didactică în valoare de 1.500 lei. Pe de altă parte, personalul nedidactic va fi răsplătit cu o primă de carieră profesională, a cărei valoare va fi de 500 lei.

Aceste prime, acordate într-o singură tranșă, sunt destinată sprijinului direct al profesioniștilor din învățământ. Fondurile alocate vor putea fi utilizate pentru cursuri de pregătire profesională. Achiziționarea de echipamente IT, cărți de specialitate sau acoperirea altor nevoi didactice specifice.

Sumele provin din fonduri externe nerambursabile, iar beneficiarii lor nu vor fi nevoiți să plătească impozite pe aceste venituri.

Prima de carieră didactică, în valoare de 1.500 lei, are scopul de a acoperi cheltuielile legate de cursuri de pregătire, echipamente IT, cărți de specialitate. Dar și nevoi didactice individuale specifice. Până la 30% din suma primei poate fi utilizată pentru aceste nevoi specifice, conform regulilor stabilite.

În cazul personalului nedidactic, prima de carieră profesională, în limita sumei de 500 lei/an, se va acorda sub formă de cursuri de pregătire profesională. Aceste fonduri vizează îmbunătățirea calității activităților educaționale. Și sunt susținute din Programul Educație și Ocupare 2021—2027. Se dorește, astfel, ca activitățile educaționale să se desfășoare în cele mai bune condiții posibile.

Este esențial de subliniat că aceste prime, fie ele didactice sau profesionale, sunt neimpozitabile. De asemenea, în conformitate cu prevederile ordonanței de urgență, suporturile electronice care vor fi folosite în activitatea didactică nu vor permite retragerile sau preschimbările în numerar.

Ultimele Știri

Cine sunt românii care vor primi 500 de lei, luna aceasta GRATIS

Cine sunt românii care vor primi 500 de lei, luna aceasta GRATIS.  Peste 400.000 de români vor beneficia de...

Alte știri din aceeași categorie