10.2 C
Campulung Muscel
marți, 27 februarie, 2024

Reducerea CAS – păstrată 8 ani

Alte Știri

Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF.

Se argumentează astfel, într-un comunicat transmis de Guvern, de ce este “absolut necesară” promulgarea noului Cod al Insolvenţei, cerut şi de către mediul economic.

Avem o veste bună şi una proastă

Vestea bună este că, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, reducerea CAS cu 5 p.p. la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri. Vestea proastă este că, în prezent, există un blocaj în ceea ce priveşte Codul Insolvenţei, care încă nu este promulgat.

,,Dacă ar fi promulgat, nu ar mai exista discuţii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar şi pentru viitor. De aceea s-a  cerut  CCR să transmită preşedintelui motivarea în cazul Legii Insolvenţei, astfel încât acesta să promulge actul normativ.

Este bine pentru economie şi este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Se spera că preşedintele nu va căuta nici un tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curţii. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenţei pentru a nu îşi plăti datoriile”, conform premierului.

Guvernul arată că, la finalul lunii aprilie, erau 54,2 mii contribuabili aflaţi în procedura insolvenţei, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) şi bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se înregistrează arierate de 2,29 miliarde lei.

Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflaţi in insolvenţă, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total.

Premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, în care arată că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea Insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri.

În replică, preşedintele CC a precizat că motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolvenţei, prin care se constată că este constituţională, este redactată în cel mult 30 de zile de la data pronunţării.

 

Ultimele Știri

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc…

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc... Luni în...

Alte știri din aceeași categorie