24.6 C
Campulung Muscel
marți, 16 aprilie, 2024

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Prăjitură delicioasă cu spumă de căpșuni

Alte Știri

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Prăjitură delicioasă cu spumă de căpșuni. Chit e poate cea mai urată lună Mai din câte îmi amintesc fi trăit, căpșunile tot au apărut pe tarabele piețelor.

Mai micuțe, mai acrișoare, parcă nici măcar nu atât de aromate în anii mai darnici cu razele soarelui. Dar încă bune, ținând cont cât de vitregă a fost natura cu ele.

Niciodată nu am ratat, în aceasta perioada a anului, prăjitură cu spuma de căpșuni. Prin Banat această prăjitură de sezon se numește „șaum-pita” (sursa germană a rețetei e evidentă: „schaumpita”). Prin alte părți ale țării am auzit i s-ar spune „cremes spumos” sau pur și simplu „spumos” și atât.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Prăjitură delicioasă cu spumă de căpșuni

Până la urmă, prăjitura cu spumă de căpșuni e foarte ieftină, foarte gustoasă și foarte ușor de făcut.

Ingrediente

250 de de grame de căpșuni (proaspete sau congelate)

300 de grame de zahăr

3 albușuri

zeama de la 1/2 de lămâie

400 de grame de foietaj cumpărat sau făcut în casa (dați click pe linkul următor pentru rețetă de foietaj de casa pe care l-am folosit eu la aceasta prăjitură).

zahăr pudră pentru pudrat la final făina pentru presărat planul de lucru.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

Prepararea foilor pentru prăjitură

1. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.

2. Foietajul rece (din frigider) se împarte în două bucăți identice. Pe planul de lucru presărat cu făina, se întind pe rând cu sucitorul două foi subțiri din aluat (2-3 mm.).  Acestea se perforează cu furculița apoi se rulează pe sucitor. Și cu ajutorul acestuia se transferă într-o tavă căptușită cu hârtie de copt.

Observație: se poate folosi atât foietajul rapid de casă cât și reteta de foietaj clasic (aluatul frantuzesc). Click pe linkuri pentru rețetele respective. 

Pentru spuma de căpșuni vom folosi așa numita „bezea italiană

3. Se acoperă foaia de aluat cu o alta coală de hârtie de copt. Și deasupra se pune o tavă care să o preseze, așa încât să nu se umfle în timpul coacerii. Se coc foile pe rând, câte 20-23 de minute, în cuptorul preîncins la 180 de grade.

4. Foile coapte se lasă să se răcorească, apoi se suprapun și se egalizează marginile cu un cuțit bine ascuțit (poza stg.). Una dintre foi se porționează în pătrațe sau, după preferință, se poate sfărâma complet (pentru deasupra).

5. Pentru spuma de căpșuni vom folosi așa numita „bezea italiană„, mult mai stabilă și până la urmă.

Și mai sănătoasă, albușurile fiind gătite, decât bezeaua clasică:

250 de grame de căpșuni spălate și curățate se cântăresc într-o crăticioară. Se zdrobesc cu furculiță, se adaugă 250 de grame de zahăr și zeama de lămâie și se pun pe foc împreună.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

La început se va forma o spumă abundentă de culoare roz pal, care trebuie îndepărtată. Apoi se lasă fiarbă la foc potrivit până ce siropul atinge 117-118 grade. Sau, dacă nu aveți termometru, până când se leagă pentru dulceață iar suprafață se umple de bulbuci mari și leneși.

6. Intre timp, albușurile se băț spuma tare și se adaugă cele 50 de grame de zahar ramase. Atenție, trebuie sincronizați în așa fel încât în momentul în care bezeaua este gata, siropul de căpșuni atingă temperatura potrivită.

În timp ce se bate în continuare cu mixerul, siropul se toarnă în fir subțire peste albușuri. Aveți nevoie de un mixer cu stativ sau de ajutorul altei persoane.

După ce s-a încorporat tot siropul, bezeaua fierbinte, se bate în continuare cu mixerul, la viteza mare, până când se răcește până la temperatura camerei. Se obține o spuma de căpșuni aromata și foarte, foarte fermă. Perfectă pentru a umple prăjitură cu spuma de căpșuni.

7. Spuma se așează pe foaia rămasă întreagă și se nivelează cât mai bine, îndreptând și marginile. Se acoperă cu pătratele de foietaj porționate (sau cu foaia de foietaj sfărâmată) și se pudrează cu zahăr pudră.

Prăjitura cu spumă de căpșuni se dă la frigider timp de 2 ore înainte de servire.

Poftă bună!

Ultimele Știri

Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum. De ce mulți oameni văruiesc pomii, primăvara

Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum. De ce mulți oameni văruiesc pomii, primăvara. Mai mult ca...

Alte știri din aceeași categorie