Robert Tudorache: ” România să încerce să devină parte și din coridorul sudic, proiect care aduce gazele din Marea Caspică în Europa”
Robert Tudorache: ” România să încerce să devină parte și din coridorul sudic, proiect care aduce gazele din Marea Caspică în Europa”

Robert Tudorache: ” România să încerce să devină parte și din coridorul sudic, proiect care aduce gazele din Marea Caspică în Europa”

Robert Tudorache implică România într-un al doilea proiect gigant în domeniul gazelor: Coridorul sudic, care aduce gazele din Marea Caspică în Europa!


România vrea să devină parte dintr-un al doilea mare proiect de alimentare cu gaze din Europa.  Este vorba despre coridorul sudic, care aduce gazele din Marea Caspică în Europa prin Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, prin gazoductul Tanap, iar apoi prin Grecia, Albania şi Italia, prin conducta TAP. Această reţea ar urma să asigure 20% din necesarul UE.
Președintele ALDE Pitești, Robert Tudorache, a condus, din postura de secretar de stat al ministerului Energiei,  delegația României la cea de a Patra Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic, organizată la Baku.
Chiar dacă, așa cum se poate observa chiar din titulatură, este al patrulea an în care acest consiliu se reunește, este o premieră participarea României la această reuniune, marcând astfel și o schimbare de viziune la nivelul ministerului. 
În intervenția sa, Iulian Robert Tudorache a transmis membrilor Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic sprijinul constant al țării noastre pentru implementarea acestui proiect și pentru planurile sale de extindere.
România a propus includerea în planurile de extindere a Coridorului Sudic a infrastructurii oferite de proiectul BRUA, alături de interconectorul dintre România și Bulgaria, pentru transportul gazelor naturale din Coridorul Sudic, pe teritoriul României, către Europa Centrală.
La finalul reuniunii, România a semnat, alături de ceilalți membri, textul Declarației ministeriale, în care, între altele, este recunoscut sprijinul României pentru implementarea Coridorului Sudic de gaze și contribuția sa la conectarea acestui proiect cu Europa Centrală.
„După ce am reușit să semnăm contractul pentru construcţia primei faze a gazoductului care va interconecta rețelele de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, am considerat logic ca România să încerce să devină parte și din coridorul sudic, cel mai mare proiect care aduce gazele din Marea Caspică în Europa. Este vital ca obiectiv strategic asigurarea diversificării resurselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale. Dincolo de faptul că vom reduce dependența statelor din zona noastră de gazele rusești, corelarea acestor două proiecte are două mari reușite pentru țara noatră: ne asigură securitatea energetică și vom deveni un jucător foarte puternic pe piața din regiune. Spun acest lucru pentru că, pe lângă faptul că vom fi putea asigura furnizarea și transportul de gaze,  vom putea fi și o zonă de depozitare pentru alte țări, datorită capacităților pe care le avem”, a declarat Robert Tudorache, secretar de stat la ministerul Energiei și președinte al ALDE Pitești.
Evenimentul la care a participat Robert Tudorache a reunit personalități marcante precum Ilham Aliyev, președintele Republicii Azerbaidjan, miniștrii ai Energiei din țările membre ale Coridorului Sudic sau Maros Sefcovic, vice-președintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, dar și directori de instituții financiare internaționale. 

About The Author

Related posts