21 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 14 iunie, 2025

România de la Argeș. De râsul lumii. Cetatea Poienari se închide și redeschide în funcție cum e vizitată de urși

Alte Știri

România de la Argeș. De râsul lumii. Cetatea Poienari se închide și redeschide în funcție cum e vizitată de urși. După ce a stat închisă total mulți ani pentru reabilitare, Cetatea Poienari a devenit vedetă până și în presa mondială înainte să fie redeschisă. La nici o lună de zile, poc, s-a închis din cauza unor urși periculoși care ar fi atacat turiștii.

CITEȘTE ȘI. Vouchere pentru energie 2025. Cine sunt românii trecuți pe lista pentru facturi GRATIS

Acum instituțiile județene care se ocupă de administrarea acesteia au făcut mare anunț de interes public. Lumeeeee, lumeeeeeeeeee, Cetatea Poienari se redeschide pentru turiști începând de marți, 27 mai 2025.

Iată ce spun turiștii despre redeschiderea Cetății Poienari:

”O redeschid? Pentru câte zile, două? Păi cine a vorbit cu urșii să nu mai apară? E o vrăjeală redeschiderea. Chiar cred ei că ursul stă departe de gardul electric. Păi îl rupe, dacă se împiedică de el. Nu e sigur oricum. Noroc cu jandarmii care chiar fac o treabă senzațională acolo, în ”lumea urșilor”, ca să îi zic așa. Peste tot sunt sălbăticiuni pentru că e munte, zona este de așa manieră, iar numai jandarmii pot să țină situația sub control, în rest e poveste”, spune Marian.

CITEȘTE ȘI. Aproape 1.000 de locuri de muncă puse pe masă argeșenilor și muscelenilor. Țintă sunt și cetățenii ukrainieni

”Eu obișnuiesc să vin în zonă pentru că sunt îndrăgostită pur și simplu de locul acesta. Vin cu copiii cu soțul și cu Lord, un Cane Corso. Ei sunt acum în drumeție, copiii cu soțul și cu marele Lord. Eu prefer un fresh de portocale. Ce să spun, am urcat de câteva ori la cetate, înainte să fie închidă pentru reabilitare. E spectaculos totul, dar nu e sigur din cauza sălbăticiunilor. Se redeschide, dar nu știu dacă pentru mult timp, din cauza urșilor. Asta e zona, trebuie să înțelegem”, spune o femeie.

CITEȘTE ȘI. S-a deschis Cutia Pandorei. Alegeri locale în Muscel. E mega evenimentul anului 2025

”E bine că se redeschide, dacă e să ajung și eu sus să văd. Că or fi jandarmii pe traseu să ne apere. Urc să nu zic că nu am fost. Găsesc eu o gașcă să mergem. Luăm fluiere la noi să speriem sălbăticiunile. Trebuie văzută măcar odată cetatea. Dar mare atenție la urși, că și dacă au fost îndepărtați se reîntorc”, mai spune un turist.

Accesul se va face în grupuri organizate, la ore fixe după următorul program:

– ora 09:00

– ora 11:00

– ora 13:00

– ultima urcare la ora 15:00

„După o lună de monitorizare intensă, sâmbătă specialiștii au reușit capturarea ursoaicei și a celor doi pui, care fuseseră observați în zona cetății. Animalele sălbatice au fost relocate în siguranță în Fondul de Vânătoare Cumpăna, aflat în administrarea Direcției Silvice Argeș.

CITEȘTE ȘI. Lumeee, lumeee se deschide în nordul județului Argeș, cel mai șmecher loc pentru cei mici dar și mari. E unic și, în curând, celebru

Între timp, Muzeul Județean Argeș a îmbunătățit gardul electric, a blocat alte poteci de acces, iar colegii de la Cetatea Poienari au fost dotați cu spray-uri de protecție și goarne acustice. Nu mai sunt semne recente ale altor animale sălbatice în perimetru.

În urma consultărilor pe care le-am inițiat cu toate instituțiile responsabile – Prefectura, Consiliul Județean Argeș, Jandarmeria, Direcția Silvică, Garda Forestieră, Primăria Arefu și Obștea Moșnenilor Arefeni – am stabilit condiții clare de vizitare în deplină siguranță. Vreau să le mulțumesc prefectului Ioana Făcăleață și celorlalte instituții cu care am colaborat, precum și colegilor noștri de la Muzeul Județean pentru că au acționat rapid.

VIDEO. Moment neobișnuit în Parlamentul României. Parlamentarii au stat la rând ca să facă selfie-uri cu Nicușor Dan

Siguranța turiștilor rămâne prioritatea noastră. Ne dorim ca această bijuterie a Argeșului, recent reabilitată cu fonduri europene, să atragă din nou zeci de mii de vizitatori!” – a precizat Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.

În trecut, Cetatea Poienari era vizitată anual de peste 100.000 de turiști!

CITEȘTE ȘI. Ursul în tufe la popasul de pe DN 73, Câmpulung-Pitești. Aici se opresc românii să mănânci mici, pentru că nu se pot abține de la mirosul adulmecător care pătrunde în autoturisme

Situată lângă Barajul Vidraru, la doar 27 km de Curtea de Argeș, Cetatea Poienari este o adevărată comoară a istoriei – construită în secolul XIV și extinsă de Vlad Țepeș, fără să fi fost vreodată cucerită.

Prețul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți, pensionari. Biletele pot fi achiziționate atât fizic, de la cetate, cât și online, prin cardul turistic – ARGES TOURIST PASS.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile  Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Chec grecesc cu cireșe. Te lingi pe degete la cât este de gustos și aromat

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Chec grecesc cu cireșe. Te lingi pe degete la cât este de gustos și aromat....

Alte știri din aceeași categorie