7.4 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

S-au marcat 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Pitești

Alte Știri

S-au marcat 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Pitești.

La ceremonie au participat prefectul județului, conducerea Consiliului Județean Argeș, a Primăriei Municipiului Pitești, a Garnizoanei Pitești, consilieri locali și consilieri județeni, parlamentari de Argeș și reprezentanți ai partidelor politice, ai asociațiilor de veterani și ai instituțiilor din județ.

Au vorbit despre semnificația Unirii managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, primarul Piteștiului, Cristian Gentea și generalul Mircea Chelaru. De asemenea, cu această ocazie, prefectul Emanuel Soare a transmis un mesaj tuturor argeșenilor.

“Îmi face o deosebită plăcere să fim împreună în această zi importantă pentru națiunea noastră, când sărbătorim împlinirea a 162 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza devenea domnitor al celor două principate, unirea fiind recunoscută de către marile puteri pe parcursul domniei sale. Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Generaţia de intelectuali patrioţi care a realizat Unirea din 1859 a avut meritul de a fi putut impune un spirit deschis către ideile de unitate, libertate şi fraternitate născute de Revoluţia franceză de la 1789, pentru care mulţi dintre ei luptaseră pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa. Marii unionişti, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Costache Negri au avut intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii Principatelor Române, conform voinţei patrioţilor din Moldova şi Ţara Românească.

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu dar profund: doar împreună vom reuși. Deși astăzi nu ne vom da mână cu mână, fizic, trebuie să fim mai uniți ca oricând, pentru a traversa criza sanitară și a limita efectele pandemiei de coronavirus. Prin măsurile luate de statul român, prin campania de vaccinare începută de curând și prin colaborarea dumneavoastră, a tuturor cetățenilor, avem speranța revenirii la o viață normală. Căutând ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte, vom putea transforma România într-o țară puternică și prosperă. Provinciile istorice, Muntenia, Moldova și Transilvania, trebuie să fie unite prin proiecte de infrastructură și sunt convins că, în anii următori, vor fi realizate progrese importante în acest sens. Vă doresc multă sănătate, încredere în propriile forţe, ambiție și dragoste pentru România!

La mulți ani tuturor românilor!”- a transmis prefectul Emanuel Soare.

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie