20.2 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

Se schimbă regulile jocului. Ce se întâmplă cu certificatele de căsătorie

Alte Știri

Se schimbă regulile jocului. Ce se întâmplă cu certificatele de căsătorie. A fost făcut un anunţ pentru români. Actele de stare civilă nu vor mai fi emise ca până acum, regulile se schimbă. Ce se întâmplă cu certificatele de căsătorie și cu cele de naștere. Care este noua regulă de care trebuie să ştie toată lumea și de când se va aplica.

S-au anunțat reguli noi la emiterea certificatului de naștere sau de căsătorie. Este vorba despre un proiect de ordonanță pus în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Se schimbă regulile jocului. Ce se întâmplă cu certificatele de căsătorie

Legislația care vizează actele de stare civilă a fost modificată în vara anului trecut. Noile reguli urmau să intre în aplicare din 24 septembrie 2023, însă se dorește amânarea termenului de aplicare a regulilor.

Proiectul a fost adoptat de Guvern în ziua de 31 august, iar printre schimbările care trebuie aplicate de anul viitor, se pare, se regăsește și posibilitatea de a depune cererile privind actele civile la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie.

De asemenea, cererile urmează să fie soluționate tot acolo, ceea ce va ușura obținerea actelor, dar și faptul că actele de naștere, de căsătorie și de deces nu se vor mai completa de mână, ci vor fi tipărite.

Astfel, măsurile stabilite anul trecut în ceea ce privește actele de stare civilă, respectiv actele de naștere, de căsătorie și de deces se vor aplica la doi ani de la apariția lor.

Certificatele de căsătorie se vor completa informatic

Certificatele de stare civilă se vor completa informatic și vor fi tipărite pe formularele dedicate. Prin proiectul de față se mai stabilește și procedura de înregistrare a actelor şi faptelor de stare civilă atunci când nu este posibilă completarea actelor în sistem informatic. Aceste situații se pot ivi din cauza unor probleme tehnice.

Ultimele Știri

Anunț important din partea APĂ CANAL 2000

S.C. APĂ CANAL  2000  S.A.  aduce la cunoștință utilizatorilor care sunt potențiali poluatori prin natura activităților desfășurate și implicit...

Alte știri din aceeași categorie