13.5 C
Campulung Muscel
joi, 19 septembrie, 2024

Sfaturile expertului în nutriție Dr. Adrian Copcea. Care e cel mai bun ulei pentru prăjit

Alte Știri

Sfaturile expertului în nutriție Dr. Adrian Copcea. Care e cel mai bun ulei pentru prăjit. Acesta nu trebuie să lipsească din casa ta. Mai ales dacă adori cartofii prăjiți și nu poți renunța nici în ruptul capului la ei!

CITEȘTE ȘI. Știai că sarea din comerț deține substanțe toxice, adică cianură?

Nu toate uleiurile sunt adecvate pentru gătit, mai ales când vine vorba de prepararea alimentelor la temperaturi ridicate. Unele uleiuri sunt mai potrivite pentru utilizarea în preparate reci sau ca suplimente alimentare. Prin urmare, este esențial să alegeți uleiul care este cel mai potrivit pentru prăjit, având în vedere caracteristicile sale specifice.

CITEȘTE ȘI. Cel mai sănătos tip de pâine, ce datează de pe vremea egiptenilor, iar medicii o recomandă la fiecare masă

Uleiul de floarea-soarelui „high oleic” este considerat mai sănătos pentru prăjit comparativ cu uleiul de floarea-soarelui obișnuit, conform expertului în nutriție Dr. Adrian Copcea. Acest tip de ulei se distinge printr-un conținut ridicat de acid oleic, un tip de acid gras mononesaturat care îi conferă o stabilitate mai mare la temperaturi ridicate. Acidul oleic contribuie la un punct de fumegare mai înalt, ceea ce înseamnă că uleiul poate rezista la temperaturi mai mari fără a se descompune în compuși toxici.

CITEȘTE ȘI. Alimentul importat în cantități industriale de România. Se mănâncă pe pâine și are preț piperat

„ESTE ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI “HIGH OLEIC” MAI BUN LA PRĂJIT DECÂT CEL OBIŞNUIT?

Răspunsul este, în principiu, DA.
Sunt disponibile în România uleiuri pe piaţă care au pe etichetă menţiunea “high oleic”, adică: “cu conţinut ridicat de acid oleic”. Ce înseamnă această menţiune şi ce legătură are cu prăjitul?

CITEȘTE ȘI. Fiecare român va avea un cod QR care va înlocui cardul de sănătate. Ce fac persoanele fără telefoane smart

Sfaturile expertului în nutriție Dr. Adrian Copcea. Care e cel mai bun ulei pentru prăjit

Legătura generală a unui ulei cu fenomenul prăjirii e dublă: pe de o parte pozitivă gustativ, pe de altă parte -eventual – riscantă nutriţional. Riscurile sunt de două naturi, una simplă şi binecunoscută: uleiurile sunt foarte dense caloric, au, din toate alimentele şi ingredientele, cea mai mare cantitate de calorii pe gram. Cealaltă e cea la care face referire postarea: modificările pe care le suferă în timpul încălzirii sau stocării. Două sunt cele mai importante: punctul de fumegare şi rezistenţa la oxidare.”, a precizat în mediul online Dr. Adrian Copcea.

CITEȘTE ȘI. Dispar cardurile de sănătate. Ce trebuie să facă oamenii în cazul ăsta. Nasol rău

În timpul prăjirii, uleiul de floarea-soarelui „high oleic” nu doar că reduce riscul de formare a compușilor nocivi, dar își menține și mai bine calitățile nutritive. De asemenea, acest tip de ulei are o valabilitate mai lungă datorită stabilității sale, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru prăjiri repetate fără a compromite siguranța alimentelor.

CITEȘTE ȘI. Cât costă un aparat dentar în anul 2024? Întrebarea care le dă bătăi de cap, pacienților

Dr. Copcea subliniază că, pentru a maximiza beneficiile uleiului, este important să se respecte anumite măsuri de precauție. Uleiul trebuie depozitat într-un loc întunecat și răcoros pentru a preveni oxidarea prematură și nu trebuie refolosit. De asemenea, este esențial să nu se depășească punctul de fumegare al uleiului pentru a evita formarea substanțelor toxice.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Ultimă oră. Accident grav la Mihăești. Se intervine în forță!

Ultimă oră. Accident grav la Mihăești. Se intervine în forță! Acesta s-a produs între două autoturisme și au fost...

Alte știri din aceeași categorie