5.1 C
Campulung Muscel
joi, 18 aprilie, 2024

SIMONA BUCURA OPRESCU: Deputaţilor care lipsesc nemotivat li se va reţine 1% din indemnizaţia brută!

Alte Știri

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. România va beneficia în perioada 2015-2020 de aproximativ 10,8 miliarde de euro în cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune. În anul 2015, aproximativ 1.300.000 de fermieri din ţara noastră pot beneficia de cereri unice de plată prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA). Având în vedere faptul că aceste cereri pot fi depuse astfel încât fermierii să beneficieze pe deplin de drepturile lor până la data de 15 mai, se impunea urgenţa adoptării noii legi. O schimbare importantă adusă de acest act normativ este aceea că sprijinul va fi acordat doar fermierilor activi, din rândul cărora nu mai fac parte persoanele fizice sau juridice care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport şi destinate activităţilor de recreere. Un alt proiect de lege cu consecinţe directe în ceea ce priveşte administraţia la nivel local şi judeţean a fost cel privind reforma electorală. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, în vreme ce preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot indirect, de către consilierii judeţeni, cu majoritate simplă. Din 2008 până în 2012, preşedinţii de consilii judeţene au fost aleşi prin vot direct al cetăţenilor, la fel ca primarii. Camera Deputaţilor a adoptat un alt proiect important, cel privind finanţarea campaniilor electorale, aşa încât va creşte gradul de transparenţă privind cheltuirea banilor în alegeri şi vor fi evitate derapajele electorale. Noua lege încurajează competitorii electorali să declare toate sumele cheltuite şi închide porţile pentru înţelegeri obscure între politicieni şi mediul de afaceri.

,,Nu este lipsit de interes nici noul regulament al Camerei Deputaţilor care modifică prevederile referitoare la imunitatea parlamentară, eliminându-se faptul că cererile de arestare preventivă, reţinere şi percheziţie a deputatului trebuie să cuprindă motive temeinice şi concrete şi introducând faptul că aceste cereri trebuie motivate “în fapt şi în drept”, în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Regulamentul instituie şi “ora prim-ministrului” o dată pe lună, la începutul fiecărei luni calendaristice, precum şi faptul că deputaţilor absenţi nemotivaţi li se va reţine 1% din indemnizaţia brută”, a declarat deputatul Simona Bucura Oprescu.

 

Ultimele Știri

Decizie obligatorie pentru toți proprietarii de apartamente

Decizie obligatorie pentru toți proprietarii de apartamente. Proprietarii de apartamente și de case sunt obligați, prin lege, să încheie...

Alte știri din aceeași categorie