ȘTIAȚI CĂ: Lacul Mănăstirii din Rucăr este un monument al naturii?
ȘTIAȚI CĂ: Lacul Mănăstirii din Rucăr este un monument al naturii?

ȘTIAȚI CĂ: Lacul Mănăstirii din Rucăr este un monument al naturii?

ȘTIAȚI CĂ: Lacul Mănăstirii din Rucăr este un monument al naturii? Lacul Mănăstirii (monument al naturii), cunoscut și sub denumirea de Lacul Gălășescu, este o arie protejată de interes național situată în județul Argeș, pe teritoriul administrativ al comunei Rucăr.

Se află în partea de sud a Munților Făgăraș (Șaua Gălășescului), în bazinul râul Doamnei – căldarea văii Gălășescului, la o altitudine de 2.168 m, și se întinde pe o suprafață de 0,60 hectare.

Aria naturală reprezintă un lac de origine glaciară, cu maluri stâncoase, acoperite pe alocuri cu vegetație (formată în cea mai mare parte cu mușchi), alimentat cu apă de un mic pârâu cu trei brațe. La ieșirea din lac se formează albia Văii Rele a Gălășescului, un afluent al râului Doamnei.

Lacul Mănăstirii are o adâncime de 2,5 m adancime. Situat în căldarea Văii Rele a Gălășescului, sub șaua Viștișoarei, este ascuns privirii turiștilor care trec pe deasupra sa pe traseele de creastă.

În preajma sa se mai afla încă 4-5 lacuri mici, iar în extremitatea vestică a căldării, sub piciorul Hârtopului Ursului, alte 2-3 ochiuri cu apă permanentă.

About The Author

Related posts