ȘTIAȚI CĂ: Valea Vâlsanului este o arie protejată de interes național?
ȘTIAȚI CĂ: Valea Vâlsanului este o arie protejată de interes național?

ȘTIAȚI CĂ: Valea Vâlsanului este o arie protejată de interes național?

Valea Vâlsanului este o arie protejată de interes național, situată pe teritoriul comunelor Arefu, Brăduleț, Mușătești și Nucșoara. Aceasta este întinsă pe o suprafață de 10.000 de hectare și cuprinde un număr de 300 de plante și animale ocrotite, printre care se numără și o specie de pește unică în lume, o fosilă vie veche de milioane de ani – aspretele (Romanichtys valsanicola).

Fauna este reprezentată de mai multe specii de mamifere, păsări, pești, amfibieni și insecte: urs brun, cerb, capră neagră, mistreț, lup, vulpe, vidră, pisică sălbatică, râs, veveriță.

Altitudinea cea mai mare este dată de vârful Scărișoara Mare (2459 m). Altitudinea minimă (314 m) este la confluența Vâlsanului cu râul Argeș. Datorită accesului ușor către această zonă, Valea Vâlsanului este o destinație căutată de turiștii dornici de liniște în mijlocul naturii, pentru petrecerea unor vacanțe la cort sau cu rulota. Valea Vâlsanului este o zonă excelentă pentru odihnă și relaxare, dar și pentru excursii și drumeții montane. De aici se pot face diverse drumeții către Poienile Vâlsanului – Cheile mici și Cheile mari ale Vâlsanului.

Cheile Vâlsanului constituie o adevărată atracție oferind turiștilor, pe parcursul a aproximativ 15 km, peisaje de o frumusețe sălbatică. La ieșirea din Cheile Vâlsanului este o poiană însorită, Poiana Vâlsanului. Împătimiții excursiilor montane își pot continua drumul până la Vârful Moldoveanu.

Trasee și distanțe: Pitești – Bascov – Merișani – Mușătești – Brăduleț – Brădetu – Cheile Vâlsanului – Poiana Vâlsanului – Lacul Vâlsan – aproximativ 55 kilometri.
Pitești – Curtea de Argeș – Valea Iașului – Mușătești – Brăduleț – Brădetu – Cheile Vâlsanului – Poiana Vâlsanului – Lacul Vâlsan – aproximativ 65 kilometri.

About The Author

Related posts