16.8 C
Campulung Muscel
marți, 18 iunie, 2024

Știați la ce folosește de fapt, butonul „SECRET” al centurii de siguranță?

Alte Știri

Știați la ce folosește de fapt, butonul „SECRET” al centurii de siguranță? Purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru toți ocupanții mașini. Inclusiv pentru persoanele care stau pe bancheta din spate.

Însă, cu toate că este un element pe care îl folosim în mod frecvent. Nu mulți au cunoștință de butonul „secret” din mijlocul centurii.

La ce servește acesta? Ei bine, deși nu este de niciun folos pasagerilor și nu activează nimic atunci când este apăsat, are o funcție foarte importantă care nu trebuie trecută cu vederea, scrie ziarulromanesc.at.

Atunci când fixăm centura de siguranță, aceasta se extinde atât cât avem nevoie. Iar dacă, odată fixată, ne mișcăm lateral sau ne aplecăm înainte, aceasta se extinde.

Știați la ce folosește de fapt, butonul „SECRET” al centurii de siguranță?

Însă, dacă există o mișcare bruscă, cum ar fi frânarea, centura se blochează complet și nu ne mai putem mișca.

Acest lucru se întâmplă deoarece cureaua este conectată la un mecanism retractor format dintr-o bobină și un arc.

Atunci când există o oprire sau o decelerare bruscă, mecanismul de blocare este activat, astfel încât sistemul de pretensionare blochează centura de siguranță în câteva milisecunde.

În realitate, butonul secret servește drept opritor, astfel încât catarama să nu se poată deplasa de-a lungul centurii.

Dacă, dintr-un motiv oarecare, butonul centurii de siguranță se desprinde, acesta trebuie repoziționat, altfel catarama se va deplasa peste tot pe centură și va fi foarte greu să o găsim.

Este important ca centura de siguranță să se potrivească perfect pe corp, motiv pentru care nu este recomandat să purtați o haină în mașină iarna. Totodată, atunci când este fixată, verificați dacă nu este rulată sau prinsă undeva pe lungimea sa.

Centura de siguranță are un rol extrem de important și de multe ori poate face diferența între viață și moarte. Potrivit studiilor din domeniu, centura de siguranță reduce riscul de deces și de răni grave la cap cu 90%. De asemenea, reduce cu 50% riscul de deces sau de rănire gravă a întregului corp.

Dar nepurtarea centurii de siguranță la volan, sau ca pasager al unei mașini, poate atrage după sine sancționarea persoanei care nu se conformează legii.

Conform Codului Rutier, persoanele care nu poartă centura de siguranţă riscă o amendă din prima clasă de sancţiuni, respectiv de 2 sau 3 puncte, adică între 290 şi 435 de lei.

Ultimele Știri

PSD la Câmpulung se menține ca în 2020, în Consiliu Local. Nu a câștigat, nici nu a pierdut

PSD la Câmpulung se menține ca în 2020, în Consiliu Local. Nu a câștigat, nici nu a pierdut. După...

Alte știri din aceeași categorie