8.7 C
Campulung Muscel
joi, 28 martie, 2024

TU ce citești acum? Ne adresăm elevilor din Câmpulung

Alte Știri

#TuCeCiteștiAcum este întrebarea prin care proiectul lansat de Școala de Valori, Colecția de Cărți, propune transformarea literaturii într-o prioritate în viețile adolescenților din comunități defavorizate cultural, pentru care a citi este o ocupație strâns legată de responsabilitățile pe care trebuie să le îndeplinească la școală. Vrem să schimbăm percepția tinerilor asupra cărților, astfel încât aceștia să se împrietenească în timp cu lectura și să descopere magia cititului.

De ce lectura?

Studiile noastre indică faptul că doar 26% din adolescenții din mediul urban din România își petrec timpul citind și doar 11% merg la evenimente culturale. În acest context, vrem să aducem un exemplu pozitiv în rândul adolescenților, redimensionând și repoziționând perspectiva acestora față de citit, transformând-o asemeni magicienilor din cărți dintr-o corvoadă, în pasiune.

Obiectivul general al proiectului Colecția de Cărți este promovarea cititului în rândul a 80 de adolescenți care provin din cinci comunități defavorizate prin intermediul a 30de activități (cinci seturi a câte șase întâlniri consecutive) desfășurate de patru scriitori care au misiunea de a promova cultura scrisă în rândul acestor adolescenți. Ne axăm pe comunitățile în care evenimentele culturale lipsesc, participanții fiind elevi ai unităților de învățământ:

  1. Școala Gimnazială Augustin, Augustin, Brașov,
  2. Colegiul Tehnic Elie Radu, Ploiești, Prahova
  3. Liceul Tehnologic Cezar Nicolau, Brănești, Ilfov
  4. Școala Gimnazială “Nanu Muscel”, Câmpulung Muscel
  5. Școala Gimnazială “Gheorghe Poalelungi”, Mastacani

Cum ne propunem să ne îndeplinim obiectivul?

Printr-o serie de întâlniri și ateliere interactive care au început încă din luna martie, lansăm o provocare literară care facilitează întâlnirea a 80 de elevi din comunități defavorizate și scriitori contemporani care vor vorbi despre cum actul lecturii le-a influențat parcursul și vor fi mereu gata să răspundă curiozităților adolescenților. Proiectul creează un dialog între elevii din zone în care cultura nu este esențială și scriitori ce îi vor încuraja să citească mai mult pornind de la micro-biblioteca pe care și-o vor crea prin sprijinul acordat de: Editura Humanitas și Editura TREI.

“Copilărind într-o zonă defavorizată cultural, rezonez pe deplin cu importanța implementării unui proiect în care tinerii pot interacționa cu scriitori contemporani, având acces la modele inaccesibile în sistemul formal de învățământ.”

                       Elena Vasilică, vice-președinte al Asociației Școala de Valori

În contextul actual, în care fiecare dintre noi trebuie să exerseze responsabilitatea prin a sta acasă, conexiunile transformatoare scriitor-elev s-au desfășurat în mediul online, demonstrându-ne astfel că distanța nu poate opri manifestările culturale, chiar dacă ele se desfășoară din spatele unor ecrane, fie ele ale laptopurilor sau telefoanelor.

Scriitorii care au încuviințat să se dedice cauzei și au sădit intriga literaturii în pământul fertil din sufletele celor 80 de tineri sunt: Elena Vlădăreanu, Cristina Ispas, Mihai Duțescu și Bogdan Coșa.

La rândul lor, aceștia vor fi ajutați să spargă preconcepții legate de literatură de alți 8 artiști: Nicoleta Lefter și Emanuela Ignatoiu Sora, Ionelia Cristea și Cosmina Moroșan, Dmitri Miticov și Bogdan Alexandru Stănescu, Andrei Dósa și Vlad Drăgoi. Colecția de Cărți este un proiect coordonat de Școala de Valori, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat cu susținerea partenerilor Goethe Institut Bukarest, Radio România Cultural, DLITE, București TV, Editura TREI și Editura Humanitas.

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul, paginile de Facebook și LinkedIn.

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie