11.9 C
Campulung Muscel
duminică, 14 aprilie, 2024

Veste grozavă. Se dau vouchere noi de la Stat, în valoare de 250 lei. Cine sunt norocoșii

Alte Știri

Veste grozavă. Se dau vouchere noi de la Stat, în valoare de 250 lei. Cine sunt norocoșii. Acest tip nou de voucher se adresează elevilor de gimnaziu și liceu. Voucherul este acordat pentru a participa la evenimente culturale. Scopul acestui program național constă în promovarea culturii naționale și universale în școlile din țară și printre elevi. Elevii vor beneficia de vouchere sub forma de carduri reutilizabile.

Un nou instrument pentru a sprijini mai mulți români a fost introdus în urma adoptării Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Este vorba despre programul național denumit „Vouchere culturale pentru elevi”.

Astfel, începând din anul 2024, elevilor de gimnaziu și liceu li se va oferi un voucher în valoare de 250 de lei. Acesta este acordat pentru a participa la evenimente culturale.

Veste grozavă. Se dau vouchere noi de la Stat, în valoare de 250 lei. Cine sunt norocoșii

Prin acest program se dorește, potrivit prevederilor Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, promovarea culturii naționale și universale în școlile din țară și printre elevi. Elevii vor beneficia de vouchere sub forma de carduri reutilizabile. Fiecare va avea o valoare fixă de 250 de lei. Banii vor fi oferiți prin intermediul acestui program.

Acești bani pot fi folosiți pentru participarea la concerte, intrările în muzee, achiziționarea de cărți sau participarea la excursii tematice cu caracter cultural sau istoric.

Nu au fost încă stabilite regulile de implementare, urmând ca Guvernul să elaboreze o hotărâre care va stabili regulile specifice pentru implementarea programului.

În Legea nr. 198/2023 nu sunt oferite detalii precise cu privire la modul de desfășurare a acestuia, ea conturează direcțiile și etapele esențiale ale implementării.

Cine sunt norocoșii în anul școlar 2024-2025

Implementarea programului național „Vouchere culturale pentru elevi” va avea loc în mod progresiv. Astfel, începând cu anul școlar 2024-2025, elevii din clasa a XII-a vor fi primii beneficiari. Din anul școlar 2025-2026, voucherele vor fi acordate elevilor din clasele a IX-a și a XII-a. Iar din anul școlar 2026-2027, elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a vor beneficia de acest program cultural.

Scopul programului este să sprijine inițiativele bine gestionate. Până la încheierea anului școlar 2026-2027, Ministerul Educației va efectua o evaluare a impactului programului național.

Continuarea și eventuala extindere a acestui program și în ceea ce privește anul școlar 2028-2029 va fi stabilită pe baza concluziilor obținute în acest fel.

Există acum în Parlament un proiect de lege din 2021 care propune acordarea de bonuri culturale elevilor în valoare de 250 de lei, având același obiectiv.

Guvernanții iau în considerare eventualitatea abandonării acestui proiect în favoarea noului program național.

În plus, trebuie precizat că alocațiile pentru copii au fost majorate începând cu 1 ianuarie 2024. Această creștere a constat în 87 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și în 35 de lei pentru cei cu vârsta de până la 18 ani. Această majorare reflectă, de fapt, indexarea cu rata inflației, care în acest an a fluctuat între 5 și 10 procente.

Altfel, de anul acesta se dau vouchere de 250 de lei de la stat pentru elevii claselor a XII-a pentru promovarea culturii naționale și universale în școlile din țară și printre elevi.

Ultimele Știri

VIDEO. Șoc și groază ce se poate vinde din vitrina acestui magazin situat în buricul Câmpulungului din Muscel

VIDEO. Șoc și groază ce se poate vinde din vitrina acestui magazin situat în buricul Câmpulungului din Muscel. Am...

Alte știri din aceeași categorie