29.4 C
Campulung Muscel
miercuri, 19 iunie, 2024

VIDEO. Bijuteria Câmpulungului din Muscel. Scrie istorie și are un ceas care valorează o avere!

Alte Știri

VIDEO. Bijuteria Câmpulungului din Muscel. Scrie istorie și are un ceas care valorează o avere! Parohia Sfântul Nicolae – Popa Savu din Municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, a îmbrăcat haine de sărbătoare.

Încă de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit în centrul orașului pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii. La cea care în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

CU CINE VOTAȚI LA PRIMĂRIA CÂMPULUNG, LA ALEGERILE DIN DATA DE 9 IUNIE?

  • MĂDULĂREA GEORGEL - PSD (45%, 2.111 Votes)
  • LASCONI ELENA VALERICA - Alianța Drepta Unită USR-PMP-FORȚA DREPTEI (35%, 1.662 Votes)
  • DOBRESCU ANDREI - AUR (8%, 380 Votes)
  • MĂGEANU NORRIS MARCU - PNL (5%, 213 Votes)
  • ZICHIL ALEXANDRU IONUȚ - Partidul Alternativa Dreaptă (4%, 200 Votes)
  • DUMITRESCU MARIUS - Partidul S.O.S România (2%, 80 Votes)
  • STUPARU IOAN VIRGIL - PUSL (1%, 60 Votes)

Total Voters: 4.706

Loading ... Loading ...
@www.ziaruldinmuscel.ro

#CapCut #ziaruldinmuscelro #ziaruldinmuscel

♬ sunet original – Ziarul din Muscel

CITEȘTE ȘI. Nu ajunge nimeni în politică fără voia lui Dumnezeu! Degeaba îi criticați și îi judecați!

După acest moment mult așteptat de întreaga comunitate, Chiriarhul Eparhiei a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în fața bisericii. Ierarhul Argeșean a slujit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de față fiind reprezentanți ai administrației locale și centrale.

VIDEO. Bijuteria Câmpulungului din Muscel. Scrie istorie și are un ceas care valorează o avere!

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre răbdarea pe care trebuie să o avem în suferință, amintind că singurătatea este o povară greu de purtat. Legat de evenimentul petrecut, Chiriarhul a dorit să evidențieze că după aducerea moaștelor Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel în mănăstirea Negru Vodă, prin mijlocirea sfântului au fost finalizate două lucrări importante în orașul Câmpulung Muscel: restaurarea întregului ansamblu monahal de la mănăstirea Negru Vodă și restaurarea catedralei orașului, cunoscută sub numele biserica Sf. Nicolae – Popa Savu.

CITEȘTE ȘI. Data la care intră pensiile românilor în iunie 2024. Seniorii primesc bani mulți în plus

Biserica parohiei Sf. Nicolae – Popa Savu din orașul Câmpulung Muscel are două hramuri: unul închinat Bunei Vestiri, și celălalt închinat Sf. Ierarh Nicolae. Sfântul lăcaș a fost construit între anii 1860-1868, de câtre enoriașii parohiei și alți buni creștini, în vremea Mitropolitului Țării Românești, Nifon al II-lea.
După unele ipoteze istorice, se crede că prezenta biserică, ar fi cea de-a treia construcție. Pisania, situată la nord de intrare, pe fațada vestică, consemnează că prima biserică a fost ridicată pe la anul 1450, de un preot numit Savu, de aici probabil și patronimul bisericii de Popa Savu.
Iar la anul 1779 a fost reparată și mărită, ca mai târziu, începând cu anul 1860, să fie reclădită din temelii, forma arhitecturală păstrându-se până în zilele noastre.
Pictura murală interioară a fost realizată începând cu anul 1864, în Sfântul Altar, naos și pronaos, de către zugravul de biserici Mișu Popp din Brașov, iar în pridvor, de către Gheorghe Belizarie.
În prezent a fost nevoie ca biserica să treacă printr-un amplu proces de restaurare. Astfel, la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, preotul paroh Cojocaru Ion, care îndeplinește și ascultarea de director al Seminarului Teologic Ortodox Iustin Patriarhul din Câmpulung Muscel, și preotul coslujitor Maria Robert, manager de proiect, au întreprins demersurile care se impun către cei în drept, în vederea accesării unui proiect cu finanțare europeană, pentru restaurarea bisericii parohiale, monument istoric, categorie B.
Printre inițiatorii proiectului de restaurare se numără Tudor Geamănu, enoriaș al parohiei, și Remus Brăguță, consultant pentru fonduri europene.
Din rânduiala Domnului Dumnezeu, în anul 2018, cu sprijinul lui Liviu Mușat, director al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, al lui Tache Mirela Andreea, al firmei de consultanță S.C. Andralex Project Company S.R.L. din Pitești, reprezentată de Grigoraș Florentina, precum și al altor oameni de bine, cunoscuți de Domnul Dumnezeu, a fost semnat Contractul de finanțare a unui proiect în valoare de 4.952.175 lei, subvenționat din fonduri structural europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.”
Proiectul de investiție intitulat: Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii Sfântul Nicolae Popa-Savu, Câmpulung Muscel, județul Argeș, s-a desfășurat în perioada ianuarie 2016 – octombrie 2023, obiectivul general fiind creșterea gradului de expunere a bisericii către credincioși, sporirea numărului de vizitatori, redarea frumuseții arhitecturale inițiale, dar și digitalizarea obiectivului.

CITEȘTE ȘI. Secretul ascuns despre cireșele de pe tarabe. Cumpărătorii trebuie să urmărească cu atenție aceste lucruri!

Consiliul Județean Argeș, reprezentat de către președintele Ion Mînzînă, a sprijinit cofinanțarea proiectului european, prin alocarea sumei de 30.000 lei. De asemenea, Primăria și Consiliul Local Câmpulung Muscel, prin primarul Elena Lasconi, și fostul primar Ioan Liviu Țâroiu, au acordat sprijin financiar în realizarea proiectului european, prin alocarea sumei de 23.000 lei.
Biserica Parohiei Sfântul Nicolae – Popa Savu din Municipiul Câmpulung Muscel, rămâne peste veacuri mărturie a hărniciei preoților care au slujit la această biserică, și a dărniciei bunilor creștini ortodocși musceleni, a autorităților locale și centrale, și a altor binefăcători și iubitori ai Casei Domnului Dumnezeu, care din puținul sau preaplinul inimii, au oferit darul lor pentru a se număra în rândul ctitorilor.
O altă mare realizare legată de restaurarea acestei biserici este și repornirea ceasului din turla locașului de cult care în prezent costă o avere. Pentru a deveni funcțional ceasul a ajuns prin mâinile la mai mulți ceasornicari iar câteva piese au fost confecționate la fabrica de armanent din Sinaia.

CITEȘTE ȘI. Așa arată ceasul care se află în turla bisericii Sfântul Nicolae din centrul Câmpulungului

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Momente emoționante. 43 de notari publici noi, în România

Momente emoționante. 43 de notari publici noi, în România. Ceremonia de depunerea a jurământului a avut loc la Ministerul...

Alte știri din aceeași categorie