18.5 C
Campulung Muscel
duminică, 28 mai, 2023

Turism în Muscel. Vă salută zimbrii de pe traseele spre munți! Sunt minunați și foarte pașnici!

Alte Știri

Turism în Muscel. Vă salută zimbrii de pe traseele spre munți! Sunt minunați și foarte pașnici! Imaginile au fost surprinse de Stelian Ungureanu, un iubitor al muntelui.

Zimbrul este rudă cu foarte cunoscuta vacă, dar nu e la fel de răspândit ca aceasta, fiind o specie dispărută din sălbăticie. Zimbrii au fost treptat reintroduși în pădurile din nordul județului Argeș.

Unele exemplare de masculi se apropie de o tonă ca greutate. Vă facem o invitație la plimbare în Argeș în care puteți admira acest impunător animal, zimbrul.

Zimbrul, marele zimbru, a fost vânat până la dispariția lui din păduri. Întâi în vestul Europei, apoi și în Est. Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar puțin mai târziu a dispărut și din Transilvania. Se pare că ultimul zimbru sălbatic din Transilvania (în limba germană) a fost împușcat de un braconier, în jurul anului 1790, pe versantul sudic al Munților Călimani. Alte înscrisuri ne spun că ultimul zimbru de pe meleagurile noastre a murit de bătrânețe în 1830, la parcul Schoenbrunn-Viena; fusese prins în munții Gurghiului prin 1830. În prima parte a anilor 1900, mai rămăseseră doar vreo 12 exemplare în lume, toate în grădini zoologice.

Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepția unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. Acum însă este mai rar decât rinocerul negru, doar 3403 exemplare rămânând in toată lumea, în anul 2015 (conform WWF), atât în libertate cât și în semi libertate sau libertate. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

Norocul lor a fost că omul și-a dorit reintroducerea zimbrului, așa că s-au făcut înmulțiri în captivitate. Cei 12 au acum câteva mii de urmași, iar în România avem peste o sută, distribuiți în câteva locuri din țară.

Ultimele Știri

Câmpulungul luat la pas de mascați și procurori. Dubele au împânzit orașul!

Câmpulungul luat la pas de mascați și procurori. Dubele au împânzit orașul! Joi, când creştinii ortodocşi sărbătoreau Înălţarea Domnului...

Alte știri din aceeași categorie