Revoltă pe Facebook: Se duc datinile noastre din moși strămoși
Revoltă pe Facebook: Se duc datinile noastre din moși strămoși

Revoltă pe Facebook: Se duc datinile noastre din moși strămoși

Revoltă pe Facebook: Se duc datinile noastre din moși strămoși. Focul lui Sumedru este o tradiție românească veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, în Ajunul Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri și tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în satele si orașele din județele Argeș, Dâmbovița, județul Brașov si Județul Bacău.

Focul lui Sumedru a fost interzis anul acesta pe raza întregului județ Argeș, decizia fiind luată pe 15 octombrie 2021 în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

La nivelul județului Argeș, rata de incidență este puțin peste 6 la ia de locuitori, însă sunt localități care au depășit incidența de 10 la mie.

Zeci de cetățeni și-au arătat indignarea din cauza faptului că evenimentul a fost anulat pentru al doilea an consecutiv. Mulți dintre aceștia au precizat că vor aprinde focuri în propriile grădini, pentru a nu lăsa tradiția să se piardă:

„Să vină pompierii că eu tot îl fac“, a scris un muscelean, în timp ce un altul a precizat că „are o grădină mare în care face ce vrea“, acesta spunând că a făcut focul și anul trecut.

Un alt utilizator a scris că „ușor, ușor se duc datinile noastre din moși strămoși.“

Alți utilizatori au devenit ironici, ba chiar sarcastici:

„Bine că în spitale este voie cu Focul lui Sumedru“, a scris un internaut.

„Declarăm focul congres PNL, așa putem sa ne strângem 5000“, a precizat un alt utilizator.

Sărbătoarea a fost interzisă și anul trecut, dar oamenii au aprins focuri în propriile gospodării

În Hotărârea CJSU de anul trecut se arată că, “începând cu data de 20.10.2020, pe raza administrativ-teritorială a județului Argeș se interzice organizarea și desfășurarea în spații deschise a oricărui eveniment și/sau activitate tradițională de tipul Focul lui Sumedru, Halloween și altele asemenea, care generează aglomerări de persoane.”

Având în vedere acest lucru, muscelenii au aprins focuri în propriile gospodării și au sărbătorit Focul lui Sumedru în cadru restrâns.

About The Author

Related posts