TURUL DOI: Iohannis în preferințele câmpulungenilor iar Dăncilă în ale muscelenilor!

TURUL DOI: Iohannis în preferințele câmpulungenilor iar Dăncilă în ale muscelenilor!

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale are loc în ţară duminică, 24 noiembrie, dar la secţiile de votare din străinătate, scrutinul se desfăşoară pe durata a trei zile, la fel ca la primul tur.

Votarea în ţară începe la ora 07.00 şi se termină la ora 21.00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23.59, pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21.00, precum şi pentru cei care sunt la rând în afara sediului secţiei de votare.

Cetăţenii din România votează la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliului ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă localitate, la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Ca la primul tur, se poate vota în baza unui act de identitate valabil, emis de statul român: carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar. Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale, din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării (ştampila cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante).

Şi la acest tur, operaţiunile privind numărarea voturilor sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în deplină transparenţă, în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.

Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă sunt candidaţii care au rămas în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al României. Conform rezultatelor oficiale finale, publicate de Biroul Electoral Central, candidatul susţinut de PNL, Klaus Iohannis, a obţinut 37,49% (3.381.848 voturi) din voturile alegătorilor în primul tur, din 10 noiembrie 2019, în timp ce candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a obţinut sufragiile a 22,69% dintre români (2.047.141 voturi).

La nivelul Argeşului, Viorica Dăncilă l-a întrecut pe Klaus Iohannis, în primul tur. Social democraţii au obţinut cu 1.816 voturi mai mult decât liberalii, astfel PSD a ajuns la 30,81%, iar PNL, la 30,19%. Victoria se datorează votanţilor din mediul rural, pentru că, în cele şapte municipii şi oraşe din judeţ, argeşenii l-au preferat pe Klaus Iohannis. La Câmpulung, actualul preşedinte a obţinut 32,18% dintre voturi, la Piteşti – 29,04%, la Curtea de Argeş – 31,05%, la Costeşti – 33,86%, la Mioveni – 30,43%, la Ştefăneşti – 32,53%, iar la Topoloveni – 32,83%.

În Muscel, locuitorii a nouă comune l-au agreat pe Iohannis: Bughea de Sus, Bughea de Jos, Rucăr, Dâmbovicioara, Albeştii de Muscel, Ţiţeşti, Schitu Goleşti, Mioarele şi Dragoslavele. În 17 localităţi, muscelenii au pus ştampila în favoarea lui Dăncilă: Aninoasa, Bălileşti, Berevoeşti, Boteni, Cetăţeni, Coşeşti, Dârmăneşti, Davideşti, Godeni, Hârtieşti, Lereşti, Mihăeşti, Poienarii de Muscel, Stâlpeni, Stoeneşti, Vultureşti, Valea Mare Pravăţ.

În Câmpulung, la turul doi rămân aceleaşi 26 de secţii de votare, cu aceiaşi preşedinţi, locţiitori şi operatori calculator, iar în Muscel, în cele 27 de comune, toate cele 88 de secţii.

Rămâne de văzut dacă prezenţa la vot va mai fi într-un procent la fel de mare ca la turul întâi, când în Câmpulung a fost de 45,86%, în opt locaţii, aceasta depăşind 50%.

About The Author

Related posts