7.4 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

VIDEO: Lucruri mai puțin știute despre Mihai Eminescu

Alte Știri

Mihai Eminescu a fost omagiat cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea sa, printr-o evocare la o cafenea cu iz muscelean.

Au fost recitate poezii din opera poetului nepereche şi au fost prezentate în faţa publicului câteva lucruri inedite din viaţa scriitorului.

În cafeneaua cu iz muscelean unde și lui Eminescu i-ar fi plăcut să se inspire, scriitorii musceleni au adus un omagiu marelului poet național. În fața unei cești de cafea cei prezenți au adus în actualitate valoarea inestimabilă a operei eminesciene.

Mihai Eminescu și după 170 de ani este un filon de lumină al poporului roman, operele lui Eminescu a atins toate punctele esențiale care trezesc mintea omului. Maria Chirtoacă a vorbit foarte frumos despre viața și opera lui Mihai Eminescu. Scriitoarea a adus în discuție operele lui Eminescu care sunt de domeniul universal – a cântat și natura și iubirea, istoria, filozofia, viața socială. Mihai Eminescu a intuit înaintea oamenilor de știință anumite adevăruri, chiar a fost adusă în discuție teoria relativității a lui Enstein.

Lavinia Bădulescu a menționat faptul că Mihai Eminescu este primul creator de roman fantastic din literatura română și de aici își trage seva opera lui Mircea Eliade. La Mihai Eminescu cea ce este deosebit de impresionant că el își trage la rândul lui sevele din romantismul german. Gabriel Cotenescu a venit cu mai multe lucruri inedite din viața marelui poet național. În anul 1877 în timpul războiului Mihai Eminescu scrisese articolul la ziarul Timpul despre ec se întâmpla pe front și intră nervos Alexandru Lahovari, la vremea acea ministru al timpului în redacție, îl citește, după care aruncă ziarul și spune – Te-ai dat cu liberalii -. Eminescu a negat acest lucru declarând că trebuia să fie un articol plin de adevăr din cadrul războiului pe care trebuie să îl știe țara. Mihai Eminescu i-a tras o înjurătură neaoș românească lui Lahovari.

Mihai Eminescu pasionat de Castrul Roman Jidova

Dimitrie Scurei cel care a fost cel mai bun prieten al lui Mihai Eminescu a ajuns învățător la Boteni. A fost un învățător cu o cultură deosebită, conducerea învățământului de atunci l-a promovat, Scurei a ajuns la Câmpulung și a fost institutor la școala numărul 1 de băieți unde a predat vreo patru ani. Medicul savant Nanu Muscel își amintește despre Dimitrie Scurei că de la el a învățat carte. Dimitrie a ajuns apoi director la Colegiul Național Pedagogic Carol I și apoi profesor la Colegiul Dinicu Golescu.

Mihai Eminescu a scris un amplu material despre descoperirile de la Castrul Roman Jidova. Se presupune că scriitorul ar fi venit în partea de nord a județului Argeș în vizită, nu a stat fiind doar în trecere. În Câmpulung, Mihai Eminescu nu a ajuns niciodată doar la Pitești. Primul studiu despre Jidova în presa acelei vremuri a fost al lui Mihai Eminescu fiind foarte ocupat de arheologie. Scriitorii musceleni au mai stabilit ca activitatea lor să se desfășoare în școlile din oraș pentru ca și tinerii să îi cunoască și să participe la aceste întâlniri.

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie