17.3 C
Campulung Muscel
marți, 30 aprilie, 2024

Anunț vital pentru clienții ENEL. Ce s-a va întâmpla cu prețul per kilowat

Alte Știri

Anunț vital pentru clienții ENEL. Ce s-a va întâmpla cu prețul per kilowat. Fostul preşedinte ANRE, Niculae Havrileţ, consideră că plecarea Enel din România nu va afecta abonaţii acestei companii.

Din punctul de vedere al consumatorului, nu se va schimba nimic. Pentru că tarifele sunt reglementare şi rămân la valoarea pe care o au în prezent, a adăugat acesta.

Anunț vital pentru clienții ENEL. Ce s-a va întâmpla cu prețul per kilowat

Grupul italian Enel S.p.A. a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (PPC) un acord pentru vânzarea tuturor participaţiilor deţinute de către Grupul Enel în România.  Acordul prevede plata unei sume totale de aproximativ 1,26 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro.

Suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii. Precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail.

Întrebat, vineri, la Prima News, ce se întâmplă cu abonaţii Enel în urma acestei tranzacţii şi dacă vor avea loc schimbări care să îi privească, acesta a precizat:

“Nu, din acest punct de vedere nu prevăd nicio schimbare. De altfel, la altă încercare de ieşire din piaţa românească, în 2014, aceleaşi întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preţ de trei ori mai mare decât cel de acum. Asta arată că business-ul nu merge aşa bine.

E adevărat, pe partea de producere beneficiază de preţurile din aceste zile, din această perioadă, dar pe partea de furnizare şi pe partea de distribuţie în special, Enel-ul s-a înregistrat cu un minus important pentru că rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, or inflaţia este pe 8% deci ei nu îşi recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piaţa românească de distribuţie.

Iar pe partea de furnizare din cauza problemelor de recuperare a banilor din procesele de compensare a facturilor s-au înregistrat, de asemenea, cu un minus semnificativ. Rămâne doar cu un câştig în zona de producere”, a explicat Niculae Havrileţ.

Ultimele Știri

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce trebuie să știi despre această zi care are o semnificație importantă pentru români

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce trebuie să știi despre această zi care are o semnificație importantă pentru români....

Alte știri din aceeași categorie