14.1 C
Campulung Muscel
duminică, 28 aprilie, 2024

CEDO: Avocaţii îşi pot apăra clienţii în mass-media!

Alte Știri

Marea Cameră de la CEDO a luat o hotărâre istorică referitoare la libertatea de exprimare în presă a avocatului pentru apărarea clientului său. Aceasta recunoaşte poziţia specială a avocatului în înfăptuirea Justiţiei, precum şi dreptul său de a contribui la dezbaterile de interes public prin intermediul presei. Printre cele adoptate se numără şi aspectul care vizează imparţialitatea judecătorului – dacă sunt îndoieli cu privire la această chestiune, ele trebuie justificate în mod obiectiv, în circumstanţele cauzei, potrivit UNBR.

1.Marea Cameră a CEDO recunoaşte poziţia specială a avocatului în administrarea justiţiei şi dreptul său de a contribui la dezbaterile de interes public prin intermediul presei.

2.Dacă avocatul exprimă public judecăţi de valoare şi, ca atare, nesusceptibile de probă, este necesar să aibă o suficientă “bază factuală”.

3.Testul imparţialităţii obiective a judecătorului: îndoielile cu privire la imparţialitate trebuie să fie justificate în mod obiectiv, în circumstanţele cauzei.

4.Marea Cameră a subliniat totuşi necesitatea de a menţine autoritatea sistemului judiciar şi de a asigura relaţii bazate pe respectul reciproc şi respect între diferiţii protagonişti sistemului de justiţie.

La data de 23 aprilie 2015, Marea Cameră a Curţii Europeane a Drepturilor Omului, formată din 17 judecători, a pronunţat o hotărâre istorică pentru profesia de avocat referitoare la libertatea de exprimare în presă a avocatului pentru apărarea clientului său dar şi pentru a supune dezbaterii publice disfuncţionalităţi ale sistemului de justiţie.

Ultimele Știri

Reduceri imense de Azi la LIDL. Produsele cele mai căutate de români se vând ca pâinea caldă

Reduceri imense de Azi la LIDL. Produsele cele mai căutate de români se vând ca pâinea caldă. Weekendul acesta...

Alte știri din aceeași categorie