9.2 C
Campulung Muscel
joi, 29 februarie, 2024

A apărut un nou concediu legal în România. E plătit 100%

Alte Știri

A apărut un nou concediu legal în România. E plătit 100%. Începând cu anul 2022, angajații din România au acces la un nou tip de concediu prevăzut de Codul Muncii.

Este vorba despre concediul de îngrijitor. Recent reglementat în urma transpunerii unei directive europene, acest concediu aduce beneficii semnificative pentru salariați și familiile lor.

Conform prevederilor Codului Muncii, concediul de îngrijitor reprezintă perioada acordată salariaților în scopul oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude aflate în nevoie. Acest tip de concediu se aplică în cazul fiului, fiicei, mamei, tatălui, soțului sau soției unui salariat. De asemenea, este extins și la persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie cu salariatul și care necesită îngrijire sau sprijin din cauza unei probleme medicale grave.

A apărut un nou concediu legal în România. E plătit 100%

Este important de menționat că concediul de îngrijitor este diferit de cel acordat pentru îngrijirea copilului bolnav. Desigur, există similitudini între cele două, dar ele sunt fundamental diferite. Concediul de îngrijitor se referă strict la afecțiuni medicale specifice, iar acordarea sa nu implică o indemnizație stabilită de lege și ulterior recuperată de angajator de la stat.

Conform Codului Muncii, angajații au dreptul la cinci zile lucrătoare de concediu de îngrijitor pe an. Nu există specificații cu privire la necesitatea ca aceste zile să fie consecutive, permițând variante atât consecutive, cât și fracționate. Este important de menționat că angajatorul este obligat să acorde și să plătească angajatul pe perioada concediului, fără a exista o indemnizație specifică prevăzută de lege. Refuzul acordării acestui concediu poate atrage amenzi între 4.000 și 8.000 de lei pentru angajator.

Prin intermediul contractului colectiv de muncă aplicabil, se poate stabili o durată mai mare pentru concediul de îngrijitor. Un aspect esențial este că acordarea acestui concediu nu este influențată de alte aspecte, cum ar fi momentul începerii relației de muncă sau perioada recent petrecută în concediul de odihnă. Dreptul la acest tip de concediu este independent și nu afectează zilele de concediu de odihnă la care are dreptul angajatul.

Ultimele Știri

MAI. Angajări pe bandă rulantă, direct din viața civilă. Peste 5000 de oameni

MAI. Angajări pe bandă rulantă, direct din viața civilă. Peste 5000 de oameni. Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne,...

Alte știri din aceeași categorie