8.5 C
Campulung Muscel
vineri, 1 martie, 2024

S-a schimbat legea. Ce vehicule scapă de ITP

Alte Știri

S-a schimbat legea. Ce vehicule scapă de ITP. Ministerul Transporturilor propune modificări semnificative în ceea ce privește inspecția tehnică periodică (ITP) pentru anumite categorii de vehicule. În conformitate cu proiectul de ordonanță lansat în consultare publică pe 9 ianuarie, se propune exceptarea vehiculelor lente de la ITP. Iar autovehiculele de închiriat vor beneficia de o inspecție tehnică valabilă timp de 6 luni.

Proiectul Ministerului Transporturilor vizează adăugarea unei noi categorii de vehicule denumită „vehicul lent,” pentru care Registrul Auto Român va emite un atestat tehnic conform reglementărilor aplicabile. 

CITEȘTE ȘI. Vești grozave. Bani sau vouchere pentru alimente în schimbul tichetelor CFR, nefolosite

Cu toate acestea, introducerea acestei categorii a ridicat întrebări cu privire la necesitatea efectuării inspecțiilor tehnice periodice pentru aceste vehicule.

S-a schimbat legea. Ce vehicule scapă de ITP

Proiectul propune modificări la Ordonanța Guvernului nr. 81/2000 privind ITP-ul vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. Conform propunerilor, vehiculele lente vor fi exceptate de la ITP, având în vedere că viteza maximă constructivă a acestora nu depășește 25 km/h. 

Această decizie ia în considerare deja existența unei exceptări similare pentru mașinile și utilajele autopropulsate pentru lucrări cu aceeași viteză maximă.

CITEȘTE ȘI. În câte țări poți călători fără viză în 2024, cu pașaportul românesc

„Dată fiind viteza redusă de circulație și numărul limitat al acestor autovehicule, se apreciază că această exceptare nu va avea un impact semnificativ asupra siguranței rutiere,” se menționează în nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, sunt deja exceptate de la ITP mașinile autopropulsate cu o viteză maximă sub 25 km/h, vehiculele cu șenile, tramvaiele și cele cu tracțiune animală. 

Propunerile actuale extind această exceptare și către noua categorie de vehicule lente, contribuind la clarificarea reglementărilor privind inspecțiile tehnice periodice.

Exceptarea vehiculelor lente de la inspecția tehnică periodică

Se dorește clarificarea că vehiculele lente, cu o viteză maximă constructivă de până la 25 km/h, sunt exceptate de la inspecția tehnică periodică.

CITEȘTE ȘI. Secretele puternice din spatele CNP-ului. Ce evenimente inedite anunță în viața noastră

Această excepție se bazează pe similaritatea cu mașinile și utilajele autopropulsate pentru lucrări cu aceeași viteză maximă, pentru care exista deja o exceptare similară. Având în vedere viteza redusă de circulație și numărul limitat al acestor vehicule, se consideră că această exceptare nu va avea impact semnificativ asupra siguranței rutiere.

Periodicitatea inspecției tehnice periodice pentru autovehiculele de tip RENT CAR

Se propune ca autovehiculele utilizate în serviciul de închiriere să fie supuse inspecției tehnice periodice la intervale de 6 luni. Indiferent dacă sunt utilizate pentru transport în regim de închiriere sau pentru serviciul de închiriere.

CITEȘTE ȘI. Toți românii care vor să-și facă pașaport trebuie să știe acest lucru. Ce s-a întâmplat în anul 2024

Clarificarea dispozițiilor referitoare la comisia de examinare

Se propune o clarificare a componentei comisiei de examinare menționate în articolul 67, indicând că se referă la comisia de examinare teoretică.

Aceasta este necesară din cauza caracteristicilor constructive care permit prezența unei singure persoane în cabină în timpul examinării practice. Această ajustare respectă prevederile privind circulația vehiculelor pe drumurile publice.

Ultimele Știri

Jale mare. Acești pensionari trebuie să restituie banii de pe cardul de alimente și pensia socială

Jale mare. Acești pensionari trebuie să restituie banii de pe cardul de alimente și pensia socială. Alertă maximă. Pensionarii...

Alte știri din aceeași categorie