A murit cel mai vârstnic miner din România! E dintr-o comună celebră situată în nordul județului Argeș. Astăzi a fost condus pe ultimul drum, Moise Andreoiu din satul Suslănești, comuna Boteni. A murit la vârsta de 90 ani, fiind născut în 1935, au scris apropiații săi pe Facebook.
Într-o emisiune televizată, primarul Vasile Leau a declarat că s-ar întoarce oricând la minerit, fiindcă la Boteni exista o mină care avea cel mai bun cărbune din Muscel. În Boteni, mineritul datează din anul 1920, de când se scoteau cărbunii cu calul, apoi cu măgarul și ulterior cu vagonetul.
CITEȘTE ȘI. Doliu imens în Argeș și Muscel. A murit un îndrăgit preot care a ajuns de câteva ori și la Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea!
În final s-a trecut la benzile de transport. După atât de multă exploatare după vremea lui Ceaușescu încă mai există zăcământ de mult în subsolul localității pe care o păstorește primarul, pe a fi extras și în zilele noastre.
Mina din Boteni a fost închisă în perioada când Vasile Leau era primar, în anul 2025. Vicepremier era Copos iar Sereș, ministrul Economiei. Dacă mina ar mai fi funcționat oamenii nu ar mai fi tăiat pădurile iar lemnele de foc nu ar mai fi așa de scumpe. Din păcate asta e România!
CITEȘTE ȘI. Produsele de aproape 2 LEI care REVIN pe rafturile supermarketurilor LIDL
În anul 1910 la Câmpulung Muscel ia ființă Societatea anonimă Lignitul provenind din Societatea Lignitul (existentă în 1902) care exploata cărbune în câteva mine între Boteni și Slănic.
În anul 1948, la Câmpulung Muscel se înființează Școala Medie Tehnică de Cărbune și Școala profesională metalurgică de pe lângă IMS, ambele având sediu în fostul Gimnaziu Comercial Carol II.
CITEȘTE ȘI. Coliva de la pomeni a ajuns super fiță prin restaurante. Cât costă o porție?
În anul 1954, la Câmpulung Muscel se organizează unitățile miniere luând naștere Întreprinderea Carboniferă Câmpulung cu sediul la Pescăreasa. În anul 1955, în fosta Școală Medie Tehnică de Cărbune începe să funcționeze Grupul Școlar Minier.
CITEȘTE ȘI. Industriașul din Argeș care are un hotel în Poiana Brașov pune la cale o mega afacere. A investit puternic și în Câmpulung Muscel
În anul 1961, Grupul școlar minier a fuzionat cu Școala profesională de ucenici a IMS devenind Grupul Școlar IMS până în 1966 când se despart din nou. Din anul 1965, Întreprinderea Carboniferă Câmpulung se numește Întreprinderea Minieră Câmpulung – IMC. Iar din 1966, Grupul școlar minier s-a separat de Grupul școlar IMS.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.