17.7 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 22 iunie, 2024

”Alege viața! Centura de siguranță salvează vieți”

Alte Știri

În H.G. nr 11/2015 publicată în M.O. din 15.01.2015 s-a transpus legislația comunitară privitoare la normele tehnice de aplicare din OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, referitoare la obligativitatea utilizării centurii de siguranță și a sistemelor de siguranță fixate în autovehicul pentru transportul copiilor.

În baza campaniei inițiate de I.G.P.R. ”Alege viața! Centura de siguranță salvează vieți”, polițiștii din cadrul Seviciului Rutier și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Argeș au desfășurat activități de informare a cetățenilor prin distribuirea de materiale informative în localitățile Pitești, Ștefănești și Bascov. Activități de acest gen vor fi desfășurate și în perioada următoare cu scopul de a informa un număr cât mai mare de cetățeni cu privire la noile reglementări.

Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă sunt protejați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Se exceptează  copilul care se află în autovehicul destinat transportului public de persoane, precum și în taxi dacă nu ocupă locul de pe scaunul din față. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la 3 ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.

Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel  încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feței, sau dacă sunt protejați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Copiii cu vârsta până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.

Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. Copilul care deține certificat medical de scutire, se exceptează de  la obligativitatea de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dspozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranță  și se transportă pe locurile din spate ale autovehiculului, iar dacă are vârsta de până la 3 ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Șoferul are obligația să dețină asupra sa certificatul medical valabil. Pentru nerespectarea prevederilor legale conducătorul auto poate fi sancționat cu 4-5 puncte amendă și 3 puncte de penalizare.

Ultimele Știri

Ce se întâmplă în organism când bei alcool pe caniculă! Nici nu îți trece prin cap

Ce se întâmplă în organism când bei alcool pe caniculă! Nici nu îți trece prin cap. Consumul de alcool...

Alte știri din aceeași categorie