20.2 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

ANUNȚ IMPORTANT. Obligația de ultimă oră a angajatorilor. Amenzile sunt imense

Alte Știri

ANUNȚ IMPORTANT. Obligația de ultimă oră a angajatorilor. Amenzile sunt imense. Cel puțin acest lucru se arată în comunicatul de presă al ITM Argeș.

“Reiterăm faptul că, în raport de dispozițiile art. 29, alin. 1, din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare, “Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:

  1. a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă”.

De asemenea, art. 116 alin. 1, din Normele Metodologice de aplicare a legii, aprobate prin H.G. nr.1425/2006, cu modificările şi completările ulterioare, menţionează că. “Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se efectuează de către angajatorul la care este angajată victima”.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

ANUNȚ IMPORTANT. Obligația de ultimă oră a angajatorilor. Amenzile sunt imense

Aşa cum se precizează la art. 5 lit. f, din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, evenimentul este “accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului. Produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu.

Situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune”.         

Precizăm că, în cadrul definiţiei, cu privire la vătămările organismului, nu există o condiţionare a acestora, legată de numărul de zile de incapacitate de muncă. Astfel, evenimentele pot avea drept consecinţă şi antrena incapacitate de muncă mai mică de 3 zile (situţia accidentelor uşoare) sau cel puţin 3 zile.

Accidentul uşor, aşa cum este definit la art.5 lit. q din Legea nr.319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă este eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale și a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile”.

Având în vedere că legiuitorul a definit accidentul uşor ca eveniment, acesta va fi cercetat obligatoriu de către angajatorul unde este angajată victima conform prevederilor art. 29, alin. 1, lit. a din Legea nr.319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, vor fi respectate prevederile legale cu privire la comunicarea evenimentelor precizate la art.26 şi 27 alin. 1 lit. a din Legea nr. 319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările  ulterioare.

Dosarul de cercetare întocmit cu această ocazie, de comisia numită de către angajator şi declarat ca accident uşor, se înaintează pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării.

Nerespectarea de către angajator a obligației legale de a cerceta evenimentele care au produs   incapacitate temporară de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000-8.000 lei, se arată în comunicatul de presă.

Ultimele Știri

Anunț important din partea APĂ CANAL 2000

S.C. APĂ CANAL  2000  S.A.  aduce la cunoștință utilizatorilor care sunt potențiali poluatori prin natura activităților desfășurate și implicit...

Alte știri din aceeași categorie