16.9 C
Campulung Muscel
luni, 25 septembrie, 2023

Anunț important pentru toți românii care stau la bloc

Alte Știri

Anunț important pentru toți românii care stau la bloc. Există o serie de acte pe care administratorul de bloc nu are voie să le ceară românilor. Este vorba, mai exact, despre copia de pe buletin pentru cartea de imobil.

Regulamentul european privind protecția datelor (GDPR) prevede ca asociațiile de propietari să prelucreze cât mai puţine date, strict necesare. În ghidul pus la dispoziție de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) se menționează că asociațiile nu ar trebui să ceară copii după diverse documente ale celor care stau în bloc.

„În ceea ce privește înscrierea persoanelor în cartea de imobil, art. 94 din Norme prevede că aceasta se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere.

Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate. Sau ale certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate. Normele stabilind că acestea pot fi doar verificate vizual pentru conformitate”, subliniază Autoritatea de Protecția Datelor în ghid.

Anunț important pentru toți românii care stau la bloc

Acest lucru este prevăzut și în normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

În timpul unor controale efectuate în 2019, demarate de ANSPDCP s-a descoperit că mai multe asociații încălcau normele de protecția datelor. O bună parte dintre asociații cereau locatarilor copii după diverse documente, în special după cele de identitate, în scopul completării cărții de imobil.

Persoane care se ocupă cu prelucrarea datelor, ar trebui să țină cont de mai multe criterii. Potrivit GDPR, datele trebuie să fie prelucrate în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată.

De asemenea, datele prelucrate trebuie să fie adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate (reducerea la minimum a datelor).

Aceste principii trebuie respectate de asociațiile de proprietari. Practic, a cere copii după un act de identitate înseamnă a prelucra datele din acel document. Ceea ce, conform Legii nr. 190/2018, atrage în multe cazuri obligația de a numi un responsabil cu protecția datelor – or, asociația de proprietari s-ar putea să nu-și dorească acest lucru.

Ultimele Știri

Câți bani vor lua în plus la pensie cei cu venituri mici și foarte mici

Câți bani vor lua în plus la pensie cei cu venituri mici și foarte mici. Guvernul a decis majorarea...

Alte știri din aceeași categorie