14.1 C
Campulung Muscel
duminică, 28 aprilie, 2024

Cum au fost forțate 20 de minore să se prostitueze. Și cum au scăpat cei care au profitat de ele

Alte Știri

Cum au fost forțate 20 de minore să se prostitueze. Și cum au scăpat cei care au profitat de ele.

Alexandra avea doar 15 ani când a fost racolată într-o rețea de prostituție. O colegă cu doi ani mai mare, care practica boxul era cea care selecta fetele vulnerabile. La început le amenința că le bate dacă nu merg cu ea, pe urmă le șantaja să rămână. 

Rețeaua era formată deci din Alice Nicoleta Bărăitaru, 17 ani, elevă în cadrul LPS Câmpulung, din Bughea de Sus și talentată la box, Mihai Cârstea, 50 de ani, din Bascov și Ștefan Nedelcu, 70 de ani din Câmpulung, ambii oameni de afaceri plus Ion Popescu, 51 de ani, din Câmpulung profesor la școala din Poienarii de Muscel.

Alexandra se teme încă de Alis, deși au trecut 8 ani de când a lucrat pentru această grupare: „am fost păcălită de Alis”, fiindcă  „se impunea cu pumnul”, ne-a spus Alexandra, insistând că la început i-a fost frică, dar că mai târziu a acceptat să se prostitueze.

Cum au fost forțate 20 de minore să se prostitueze. Și cum au scăpat cei care au profitat de ele

„Când am început să dau de bani, sume pe care mama nu mi le putea oferi, am mers eu de bună voie. Aveam bani pentru diverse distracții, pe care eu nu mi le puteam permite”, mai spune Alexandra. 

Când a fost forțată să satisfacă mai mulți bărbați, uneori chiar la petreceri în fața altora, și-a dat seama că nu mai vrea și a început să refuze, dar practicanta de box nu a lăsat-o să scape așa ușor:

„mă bătea, îmi spunea că o fac de râs. Când nu am mai putut, m-a bătut destul de rău, dar nu m-am dus la spital, mi-a fost foarte frică. Îmi spunea că mă omoară. Așa că, am încercat să scap. Atunci am vorbit pentru prima oară cu un domn de la Pitești”.

Adică s-a dus la poliție: „I-am spus toată povestea, și el, cred că Marius îl cheamă, m-a ajutat, a făcut totul  ca să ne scape pe toate. Îmi amintesc dimineața când au venit mascații. Am fost așa de fericită, pentru mine era o eliberare. Ce pot să spun acum, e faptul că toți sunt liberi, fac exact ce făceau și în 2015. Dacă aș știi unde, l-aș căuta iarăși pe acel domn Marius, să îi spun că la Judecătorie nu s-a făcut nimic.

Și acum, după atâția ani, îmi e frică de Alis. O văd și acum cu unele după ea, așa cum făcea și cu noi. Asta e situația, una urâtă. Ca să nu mă mai recunoască, m-am vopsit, tuns, am făcut totul ca să arăt altfel, și sper să rămân întreagă! Procesul pentru mine a fost înfiorător. Să te pună față în față cu ei, e ceva de neimaginat. Nici judecătorul nu părea că ne ține partea. Părea că zice că noi suntem de vină că ne-am dus la bărbații ăia”. 

Potrivit anchetei, 20 de minore au fost victimele rețelei de prostituție în care se afla și un profesor. Alice Bărăitaru racola fetele prin violență, apoi, în schimbul unor sume de bani le dădea mai departe, celor trei bărbați: Ștefan Nedelcu, Mihai Cârstea, Ion Popescu.

Exploatarea fetelor avea loc la Câmpulung, în cartierul Grui la profesor, în centru orașului, lângă Policlinică la Ștefan Nedelcu sau la camera pe care o deținea în Vișoi, Mihai Cârstea.

Alice Bărăitaru racola fetele prin violență, apoi, în schimbul unor sume de bani le dădea mai departe

Din rechizitoriul procurorilor rezultă că Alis distribuia victimele în funcție de banii pe care îi primea. 

Afacerea, a durat ceva mai bine de un an, până când cadrele Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Argeș – Structura Trafic de Persoane, au intrat pe fir. 

Cadrele Biroului de Combatere a Crimei Organizate, au avut informații legate de acest caz, de la una dintre persoanele sau sursele de la Câmpulung. Comisarii au demarat cercetările, astfel că, aceștia, practic s-au mutat la Câmpulung, unde, zi și noapte au supravegheat locațiile și au strâns probele, care au stat la baza acuzațiilor aduse în instanță.

Modul de lucru: Alis, le convingea mai cu pumnul, mai cu vorba, pe fetele minore, provenite din familii cu situații financiare precare, să întrețină raporturi sexuale, contra cost, cu unul din cei 3, sau cu alți clienți pe care bărbații, sau chiar ea, îi găsea.

Toți cei patru au fost trimiși în judecată la finele lui 2016, după ce cu câteva luni înainte, la DIICOT Piteşti s-a înregistrat o sesizare din oficiu întocmită de lucrătorii BCCO Piteşti, din cuprinsul căreia rezulta că profesorul lon Popescu racola minori, fete şi băieţi, pe care îi convingea sau obliga să se prostitueze. Învățătorul filma partidele sexuale cu minori, pe care, ulterior, le posta pe diverse site-uri. 

Urmare a sesizării lucrătorilor BCCO, a început urmărirea penală in rem cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de minori, şantaj şi pornografie infantilă. Având în vedere că din actele de urmărire penală administrate în cauză a rezultat implicarea infracţională a lui Alice Nicoleta Bărăitaru și a inculpatului Dan Andrei Lică, s-a dispus contopirea a două dosare penale, extinderea urmăririi cu privire la minora Alice Nicoleta Bărăitaru și reţinerea în sarcina acesteia a complicităţii la infracţiunea de trafic de minori şi proxenetism.  

Dosarul s-a ramificat și cu alte persoane

Dosarul s-a ramificat și cu alte persoane, pentru ca în final procurorii să destructureze întreaga rețea de proxenetism bazată pe minore și minori.

În cazul adolescentei Alis Nicoleta Bărăitaru, Tribunalul Argeș a aplicat măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de șase luni, pentru complicitate la infracțiunea de trafic de minori și proxenetism și obligativitatea urmării unui curs de formare profesională.

Câteva dintre minorele abuzate au renunțat în cele din urmă la acuzații. Cei doi oameni de afaceri și-au recunoscut vina și scăpat doar cu amendă penală: Cârstea a fost obligat să plătească 54.000 de lei, contravaloarea a 270 de zile amendă, iar Nedelcu, 2.700 de lei, valoarea a 180 de zile amendă.

Profesorul lon Popescu a primit o condamnare de un an, pentru folosirea prostituției infantile, cu suspendarea executării. Pe parcursul termenului de supraveghere i s-a impus să presteze 60 de zile, muncă în folosul comunității, în cadrul Primăriei sau Consiliului Local Câmpulung.

Din cel 20 de victime, 15 au renunțat să se mai constituie de parte vătămată. Celor mai multe le-a fost teama de repercusiuni, dar și familiile au jucat un rol în retragerea lor din dosar, fiindcă n-au vrut să se expună și să le expună unui proces atât de dur. Fetele care au rămas în proces, au avut un câștig de cauză limitat, fiindcă cei care au profitat de sărăcia sau inocența lor au primit pedepse minime.

Această situație se încadrează în practica uzuală a justiției autohtone, care în cazuri similare a preferat destul de des să-i protejeze pe infractori sau să închidă dosare incomode. De pildă, într-o statistică destul de recentă 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu minori au fost judecate în instanțele românești ca fapte consimțite.

CITEȘTE ȘI. Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite

Între timp legea s-a schimbat și de la 1 ianuarie 2024, orice act sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol și se pedepsește cu închisoarea. Excepție fac situațiile în care diferența de vârstă între făptaș și victimă nu depășește 5 ani. Atena Jilavu

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului PACT.Co- Prevenire, Advocacy și Constientizare împotriva Traficului de Copii, susținut prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegiaprin Granturile SEE 2014-2021.

Ultimele Știri

Reduceri imense de Azi la LIDL. Produsele cele mai căutate de români se vând ca pâinea caldă

Reduceri imense de Azi la LIDL. Produsele cele mai căutate de români se vând ca pâinea caldă. Weekendul acesta...

Alte știri din aceeași categorie