11.3 C
Campulung Muscel
luni, 20 mai, 2024

Fluierul de la Jugur, confecţionat acum o jumătate de secol, expus la muzeul Brukenthal

Alte Știri

Fluierul de la Jugur, confecţionat acum o jumătate de secol, expus la muzeul Brukenthal. Două strunguri vechi, o sală de clasă, a şcolii din satul Jugur. Și câţiva tineri care doresc să înveţe o meserie.

Prin prisma şcolii populare de artă care s-a deschis de curând în satul lor. Se întâmplă cu câțiva ani în urmă atunci când reporterii Ziarului din Muscel au scris acest interviu.

CU CINE VOTAȚI LA PRIMĂRIA CÂMPULUNG, LA ALEGERILE DIN DATA DE 9 IUNIE?

View Results

Loading ... Loading ...

Fluierul de la Jugur, confecţionat acum o jumătate de secol, expus la muzeul Brukenthal

Dascălii lor, Constantin Mihaiu şi Ion Arsene le împărtăşesc tinerilor câteva ore pe săptămână din povestea fluierului.

Cum acest instrument muzical trebuie confecţionat cu multă răbdare şi pasiune, tinerii sunt chiar încântați. Unii dintre ei, dorind chiar să facă din acest meşteşug peste timpuri, o adevărată afacere.

Povestea fluierului diferă în funcţie de lemnul din care este fabricat, cireş, prun, nuc, cătină. Apoi în funcţie de dimensiunile pe care le are. Totul se realizează manual la strung apoi intră în procesul de cosmetizare, produsul final fiind unic.

,,Operaţiunile de lucru contează foarte mult să le respecți. Numai lucrând le înveţi. Important este de unde se recoltează lemnul. Cum este păstrat, cum este şlefuit.

Ciobanul când a folosit prima dată fluierul l-a făcut dintr-un băţ. Apoi l-a făcut să cânte, cum simţea el, fluierul nostru are şase găuri”, povesteşte meşterul popular, Constantin Mihaiu.

Socrul său, Ion Arsene a fost găsit de un meşter popular care umbla prin ţară pentru a găsi pe cei care făceau fluierul manual.

Aşa a luat fiinţă prima gamă de instrumente muzicale care sunt expuse în prezent la muzeul Brukenthal.

,,M-aş bucura ca din aceşti copii să ducă mai departe tradiţia, deoarece la nivel de ţară nu mai sunt decât patru meşteri foarte bătrâni.

Eu trăiesc din aşa ceva, îmi doresc să fac o mică făbricuţă ca cei care se întorc aici să aibă unde lucra, am colindat întreaga lume, am prezentat acest meşteşug, instrumentele se vând foarte bine, sunt puţini cei care le fac. Chiar m-aş bucura să am concurenţă în afaceri chiar pe elevii mei”, a mai precizat Constantin Mihaiu.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

 

 

Ultimele Știri

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România?

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România? De la 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari este...

Alte știri din aceeași categorie