2.5 C
Campulung Muscel
marți, 19 martie, 2024

Fluierul de la Jugur, confecţionat acum o jumătate de secol, expus la muzeul Brukenthal

Alte Știri

Fluierul de la Jugur, confecţionat acum o jumătate de secol, expus la muzeul Brukenthal.

Două strunguri vechi, o sală de clasă, a şcolii din satul Jugur. Și câţiva tineri care doresc să înveţe o meserie.

Prin prisma şcolii populare de artă care s-a deschis de curând în satul lor. Se întâmplă cu câțiva ani în urmă atunci când reporterii Ziarului din Muscel au scris acest interviu.

Fluierul de la Jugur, confecţionat acum o jumătate de secol, expus la muzeul Brukenthal

Dascălii lor, Constantin Mihaiu şi Ion Arsene le împărtăşesc tinerilor câteva ore pe săptămână din povestea fluierului.

Cum acest instrument muzical trebuie confecţionat cu multă răbdare şi pasiune, tinerii sunt chiar încântați. Unii dintre ei, dorind chiar să facă din acest meşteşug peste timpuri, o adevărată afacere.

Povestea fluierului diferă în funcţie de lemnul din care este fabricat, cireş, prun, nuc, cătină. Apoi în funcţie de dimensiunile pe care le are. Totul se realizează manual la strung apoi intră în procesul de cosmetizare, produsul final fiind unic.

,,Operaţiunile de lucru contează foarte mult să le respecți. Numai lucrând le înveţi. Important este de unde se recoltează lemnul. Cum este păstrat, cum este şlefuit.

Ciobanul când a folosit prima dată fluierul l-a făcut dintr-un băţ. Apoi l-a făcut să cânte, cum simţea el, fluierul nostru are şase găuri”, povesteşte meşterul popular, Constantin Mihaiu.

Socrul său, Ion Arsene a fost găsit de un meşter popular care umbla prin ţară pentru a găsi pe cei care făceau fluierul manual.

Aşa a luat fiinţă prima gamă de instrumente muzicale care sunt expuse în prezent la muzeul Brukenthal.

,,M-aş bucura ca din aceşti copii să ducă mai departe tradiţia, deoarece la nivel de ţară nu mai sunt decât patru meşteri foarte bătrâni.

Eu trăiesc din aşa ceva, îmi doresc să fac o mică făbricuţă ca cei care se întorc aici să aibă unde lucra, am colindat întreaga lume, am prezentat acest meşteşug, instrumentele se vând foarte bine, sunt puţini cei care le fac. Chiar m-aş bucura să am concurenţă în afaceri chiar pe elevii mei”, a mai precizat Constantin Mihaiu.

 

 

Ultimele Știri

Voi aștia, maturi vă mai aduceți aminte de celebra Poartă de la Posada din Câmpulung Muscel? Și acum, scrie povești!

Voi aștia, maturi vă mai aduceți aminte de celebra Poartă de la Posada din Câmpulung Muscel? Și acum, scrie...

Alte știri din aceeași categorie