30.2 C
Campulung Muscel
miercuri, 24 iulie, 2024

Înălţarea Domnului. Tradiții și obiceiuri. Ce pățesc cei care împrumută bani în această zi

Alte Știri

Înălţarea Domnului. Tradiții și obiceiuri. Ce pățesc cei care împrumută bani în această zi. Înălţarea Domnului este prăznuită anul acesta pe 13 iunie. De Înălţarea Domnului se celebrează şi Ziua Eroilor.

În toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

CITEȘTE ȘI. România din locul Sfânt al Muscelului. Ce secrete ascunde Mânăstirea Nămăiești legate de Regina Maria, Paris și apostolii Domnului Isus!

Tradiția spune că cine moare în această zi va ajunge în Ceruri. Aceasta este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă. Credincioșii trebuie să poarte flori de nuc la brâu, așa cum a avut și Hristos când s-a înălțat.

Înălţarea Domnului. Tradiții și obiceiuri. Ce pățesc cei care împrumută bani în această zi

Se spune că vitele trebuie bătute cu leuștean ca să se îngrașe. Tot pe 13 iunie se împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor morți. O altă tradiție zice că în această zi și sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum.

CITEȘTE ȘI. O rugăciune de aproape 2.000 de ani, dedicată Maicii Domnului, aduce miracole și binecuvântări celor care o rostesc

O altă tradiție spune că nu este bine să te cerți cu cei apropiați sau să împrumuți bani. Un alt obicei este că nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul.

Se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii. Bătrânii zic că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

CITEȘTE ȘI. Știai că o frunză de dafin îți poate schimba radical viața?

Este prima sărbătoare cu cruce roşie din luna iunie, fiind urmată de Pogorârea Sfântului Duh, sau Rusaliile, 23 iunie 2024, Lunea Sfântului Duh, 24 iunie 2024, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie 2024, şi Soborul celor 12 Apostoli, 30 iunie 2024.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

 

Ultimele Știri

Vin vești bune pentru anumiți români! Statul plătește 1.000 euro de persoană

Vin vești bune pentru anumiți români! Statul plătește 1.000 euro de persoană. Măsurile propuse de Ministerul Educației, de acordare...

Alte știri din aceeași categorie