11.1 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

Puțini știu motivul. De ce o zi are 24 de ore și nu mai mult?

Alte Știri

Puțini știu motivul. De ce o zi are 24 de ore și nu mai mult? Aceasta ar putea ajunge și la 60 de ore, dar un proces specific o împiedică.

Durata zilei e influențată de un echilibru temporar între forțele generate de Lună și Soare. Atunci când s-a format în urmă cu 4.5 miliarde de ani, Luna era mult mai apropiată de Pământ decât e acum. Ca urmare, influența diferit rotația planetei noastre.

În acea perioadă, Pământul se rotea mult mai repede decât o face acum. Astfel, o zi pe planeta noastră dura doar 10 ore, potrivit Space.com.

De atunci, Luna s-a îndepărtat treptat de Pământ și rotația planetei a încetinit.

Ritmul la care se îndepărtează Luna de Pământ e de 3.78 de centimetri pe an. Experții au estimat această distanță cu ajutorul experimentelor ce au presupus utilizarea reflectoarelor lăsate pe Lună cu misiunea Apollo.

Puțini știu motivul. De ce o zi are 24 de ore și nu mai mult?

Astfel, experții au putut studia mai detaliat de ce o zi are doar 24 de ore. La ritmul la care se îndepărtează Luna, ziua ar fi trebuit să aibă o durată de 60 de ore. Dar dincolo de forța gravitațională exercitată de Lună, un alt proces e implicat în acest fenomen.

Astronomi din cadrul Universității din Toronto și Universității din Bordeaux, conduși de Hanbo Wu, au în sfârșit un răspuns care poate explica de ce ziua nu are 60 de ore. E legat de echilibrul dintre forța generată de valurile termice din atmosfera Pământului și fluxul influențat de Lună.

Gravitația Lunii afectează oceanele Pământului. Ca urmare, au loc fluxul și refluxul, pe măsura ce Luna orbitează în jurul planetei. Procesul formează un fel de umflătură în ocean ce se deplasează în același ritm cu satelitul natural. Cu cât masa din această umflătură e mai mare, cu atât forța cu care e trasă crește.

La acest proces se adaugă și efectele frecării între valuri și fundul mării. Ca urmare, rotația Pământului e încetinită cu 1.7 milisecunde la fiecare secol.

Valurile termice din atmosfera Pământului contracarează acest efect dacă perioada în care se răsfrâng în jurul planetei e în rezonanță cu rotația sa. Temperatura atmosferei controlează viteza acestor valuri. Pe măsură ce atmosfera se încinge, se umflă. Acest fenomen poate să explice de ce o zi are doar 24 de ore. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru...

Alte știri din aceeași categorie