14.1 C
Campulung Muscel
luni, 5 iunie, 2023

Apare o nouă meserie. Mâna dreaptă a judecătorilor, funcție foarte importantă

Alte Știri

Apare o nouă meserie. Mâna dreaptă a judecătorilor, funcție foarte importantă. Deputata PSD Laura Vicol, care conduce Comisia Juridică din Camera Deputaților, propune, printr-un proiect de lege înaintat Parlamentului, înființarea funcției de asistent al judecătorului.

Aceasta să funcționeze în cadrul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor din reședințele de județ.

Acești asistenți trebuie să degreveze o parte birocratică a activității judecătorilor și sunt selectați, pe bază de concurs, din rândul celor care sunt licențiați în Drept.

Interesant este că, potrivit proiectului de lege, candidații care se prezintă la examen trebuie să facă dovada că sunt clinic sănătoși și, chiar dacă au trecut probele practice și teoretice, pot fi respinși dacă nu trec de evaluarea psihologică și dacă nu fac dovada unei bune reputații.

Acest proiect de lege are un singur inițiator – deputata Laura Vicol. Și a fost depus pe data de 29 martie 2023 la Camera Deputaților, Senatul fiind camera decizională.

Potrivit autoarei legii, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii se derulează un proiect denumit „Optimizarea managementului sistemului judiciar”.

Proiect în cadrul căruia a fost testată o nouă instituție, cea a asistentului judecătorului, „existentă deja la nivelul majorității statelor europene. Meserie a cărei necesitate a fost semnalată de sistemul judiciar de o perioadă semnificativă de timp”.

În cadrul acestui proiect, a fost desfășurat un amplu exercițiu-pilot în 19 instanțe judecătorești. Exercițiu care a urmărit verificarea modului în care instituția asistentului judecătorului funcționează în practică.

„Analiza a subliniat impactul pozitiv al modelului testat. Activitatea asistentului judecătorului contribuind la optimizarea eficienței și la consolidarea calității actului de justiție”, se arată în expunerea de motive. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Festivalul Covrigilor cu Ou. Cel mai delicios la cote maxime

Festivalul Covrigilor cu Ou. Cel mai delicios la cote maxime. Anul acesta durează 2 zile și este organizat de...

Alte știri din aceeași categorie