Apele munților Făgăraș mai bogate cu o specie dispărută din multe râuri ale României: lipanul
Apele munților Făgăraș mai bogate cu o specie dispărută din multe râuri ale României: lipanul

Apele munților Făgăraș mai bogate cu o specie dispărută din multe râuri ale României: lipanul

Asociația Aqua Crisius a reintrodus cu succes 500 de exemplare de lipan (Thymallus thymallus) în sud-estul munților Făgăraș. Lipanul este una dintre cele mai apreciate specii de pești din apele montane ale României, pentru care pescuitul este interzis de peste 10 ani, datorită riscului major de dispariție. Ultimele luni au mai însemnat repopularea cu 3.500 de puieți de păstrăv indigen și 23.000 de icre embrionate de păstrăv autohton, în cadrul a ceea ce gestionarii, Aqua Crisius și Ocolul Silvic Carpathia, își doresc să fie implementarea unui management piscicol de calitate în munții Făgăraș.

Activitățile de creștere a populației de pești în râurile de munte au continuat și în ultimele luni. Asociația Aqua Crisius a întreprins o serie de repopulări, cea mai importantă fiind cea cu lipan, în sud-estul munților Făgăraș. La o evaluare recentă specialiștii au confirmat că peștii s-au adaptat și că le merge bine, ținând cont de ritmul lor de creștere, urmând ca la începutul lunii iunie să suplimenteze efectivele de lipan cu încă 1.500 de exemplare de 11-14 cm lungime fiecare.

Lipanul (Thymallus thymallus) este un pește de apă dulce din familia Salmonidae, asemănător cu păstrăvul și trăiește în zona inferioară a râurilor repezi de munte. Este protejat în Romania din anul 2010, datorită scăderii drastice a numărului lor, iar eliberarea lui în cazul capturării accidentale este obligatorie, conform legii în vigoare.

Pescuitul la păstrăv

La păstrăv rezultatele repopulărilor trecute sunt pozitive, de aceea eforturile în această direcție continuă. Din fauna acvatică a munților Făgăraș fac parte alți 3.500 de puieți de păstrăv indigen de un an și încă 23.000 de icre embrionate, din care au eclozat păstrăvi adaptați vieții în sălbăticie.

„Din fericire, pentru iubitorii pescuitului la salmonide am reușit să menținem sezonul de pescuit la păstrăv între 1 aprilie și 30 septembrie. Prelungirea sezonului cu o lună și jumătate realizată în premieră anul trecut și menținerea acestuia și în 2021 nu este întâmplătoare, Asociația Aqua Crisius realizând demersurile necesare pe lângă autoritățile din domeniu în acest sens, întrucât perioada admisă la pescuitul păstrăvului în România era, în mod nejustificat, cea mai scurtă din Europa și nu ținea cont de nevoile păstrăvului indigen” a declarat ecologistul Andrei Togor, coordonatorul asociației Aqua Crisius.

Pe teritoriul României pescuitul la păstrăv se practică numai cu momeli artificiale, iar reținerea este permisă, pentru exemplare de minim 20 de cm, măsurate de la vârful botului până la baza cozii. În sectoarele cu eliberarea capturilor este obligatorie folosirea cârligelor simple, fără spin și a minciogului.

Cu excepția păstrăvului, până în 8 iunie este perioada prohibiției generale a pescuitului. Toate reglementările legate de specii protejate și perioade de prohibiție pot fi consultate în noul ORDIN privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice.

About The Author

Related posts