23.5 C
Campulung Muscel
joi, 18 iulie, 2024

ARDEEE. Și la buzunare. Mai ai timp până pe 31 decembrie, riști să rămâi fără pensie

Alte Știri

ARDEEE. Și la buzunare. Mai ai timp până pe 31 decembrie, riști să rămâi fără pensie. Totul pleacă de la certificatul de viață, un document despre care este foarte probabil să fi auzit pentru prima dată.

Certificatul de viață este un document pe care orice român aflat în străinătate la vârsta pensionării, trebuie să-l depună la Casa Națională de Pensii Publice. În cazul în care beneficiază de pensie comunitară. Practic, dacă ai lucrat 15 ani în România, dar ai plecat după ai în Italia până la pensionare, tu vei primi o parte din pensie de la autoritățile române. Totul raportat la perioada muncită pe meleaguri mioritice.

Dacă nu faci însă un efort ca în fiecare an să trimiți certificatul de viață prin care să atești că mai trăiești în afara țării, plata pensiei din țara noastră se va întrerupe. După ce depui certificatul, plățile se vor relua, dar nu vei fi compensat pentru perioada în care ai uitat să trimiți documentul.

ARDEEE. Și la buzunare. Mai ai timp până pe 31 decembrie, riști să rămâi fără pensie

Pentru a se evita întreruperea plății pensiei comunitare de către statul român, când te afli în afara României, este foarte important să descarci, să completezi și să expediezi certificatul de viață către autoritățile române. Îl găsești pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

”Pentru a se evita efectuarea unor plăţi necuvenite către beneficiari nerezidenţi în România, a căror situaţie s-a modificat, cu efecte asupra obligaţiei casei teritoriale de pensii competente de a achita drepturile de pensie şi/sau alte drepturi care se stabilesc şi se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se va utiliza certificatul de viaţă ca şi instrument de verificare administrativă.

În acest scop, se utilizează modelul unic de certificat de viaţă. Care constituie dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenţi.”, atrag atenția oficialii CNPP.

Cum completezi certificatul de viață

”Certificatul de viaţă va fi emis în dublu exemplar şi transmis de către casa teritorială de pensii competentă beneficiarilor nerezidenţi. În versiune bilingvă, utilizându-se, alături de limba română, o limbă de circulaţie internaţională.

Un exemplar al certificatului de viaţă va rămâne la casa teritorială de pensii competentă. Însoţit de dovada comunicării beneficiarului nerezident (confirmare de primire sau recomandată).

Certificatul de viaţă este completat în Partea A de către casa teritorială de pensii competentă. Precizându-se data limită de restituire a certificatului de viaţă de către beneficiar.

Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa Partea B a certificatului de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de şedere permanentă şi de a-l transmite casei teritoriale de pensii competente până la data menţionată în partea A.”, se arată pe site-ul instituției.

foto descriptiv

Ultimele Știri

Cât costă un mic și o bere la zilele caniculare ale Câmpulungului din Muscel? Se face baie în spumă

Cât costă un mic și o bere la zilele caniculare ale Câmpulungului din Muscel? Se face baie în spumă....

Alte știri din aceeași categorie